Sörjande lägger ner blommor till minne av dem som omkom på nyårsaftonen i Shanghai. Foto: AP/TT

Familjer kräver besked efter tragedin i Shanghai

Uppdaterad
Publicerad

Efter det kaosartade nyårsfirandet i Shanghai i Kina, där 36 människor dog, vill nu både offrens familjer och många andra kineser veta hur tragedin kunde inträffa.

Shanghai är med sina över 25 miljoner invånare Kinas största stad. Den är också känd för att ha bättre fungerande lokala myndigheter än många andra kinesiska städer och dess ledare förväntas därför vara bättre på att hantera trafik och stora folkmassor. Men dödstragedin på nyårsafton har visat på sårbarhet i stadens förmåga att hantera akuta situationer, skriver AP.

Många vittnen som befann sig ute på gatorna menar att myndigheterna inte var tillräckligt förberedda på den stora ansamlingen av nyårsfirare längs flodkajerna i Bund-området i centrala Shanghai.

Hundratusentals samlades

Myndigheterna hade ställt in en ljusshow som skulle ägt rum vid midnatt och i stället anordnat en mer nedtonad version på en annan plats. Trots det kom hundratusentals människor till The Bund och där fanns nästan inga poliser eller militärer som kunde hjälpa till att kontrollera folkmassan.

Polisbefälet Wang Qiang sade på en presskonferens att det inte fanns några trafikkontroller i området eftersom det inte skulle äga rum några planerade officiella aktiviteter där, uppger statliga medier enligt AP.

Många unga kvinnor bland offren

Många av de omkomna var unga kvinnor. En av dem var 24-åriga Pan Haiqin, som försökte ta sig upp på en åskådarplattform tillsammans med sin pojkvän Zhao Weiwei. Men de kom aldrig upp.

Enligt Zhao hamnade de under en mängd människor som var på väg ner från plattformen.

– Vi höll varandras händer, men vi kunde inte stå emot trycket. Vi skildes åt, människor föll baklänges och hamnade ovanpå varandra i stora högar. När vi lyckades dra ut människor var många redan medvetslösa, berättar han.

En av de boende i området, som inte vill lämna ut sitt namn, säger till AP att tillträde till åskådarplattformen vanligtvis är begränsat under stora högtider.

– Det vet vi alla om, men den här gången var den helt öppen, säger vittnet.

Fick inga besked

Många sörjande uppger att de inte fått veta något varken om räddningsinsatserna eller om vad som hänt med de omkomna. På sociala medier och i tv har många kineser frågat hur en sådan katastrof kunde inträffa i hjärtat av Kinas högprofilerade ekonomiska centrum.

På fredagen tvingades många av dem att vänta i ett område som var stängt för journalister.

 – Vi är i stort sett placerade i husarrest, sade Cai Jinjin till AP:s reporter innan denne av polisen ombads att lämna området.

Föräldrarna till 24-åriga Pan fick inte veta något om sin dotter förrän på nyårsdagens kväll. Då fick de se hennes kropp i ett bårhus. Hennes pappa ville veta mer om hennes död och krävde att få träffa myndighetspersoner, men greps då av polisen.

De anhöriga till en annan ung flicka som dog, Li Na, letade på alla sjukhus i staden utan att få besked om vad som hänt henne. Hennes pappa Li Biaojiu vädjade utanför en myndighetsbyggnad om att få se henne. Till slut lyckades han hitta henne mitt i natten hos en begravningsbyrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.