Foto: SVT

Våldtäktshotade på Twitter – fick fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I två separata rättegångar i Frankrike och i Stobritannien har personer som på Twitter hotat kvinnliga mediadebattörer med våldtäkt fällts.

Hotfulla inlägg på Twitter resulterade förra månaden i två fällande domar mot personer som hotat att döda och våldta kvinnliga mediadebattörer i Frankrike och Storbritannien.

I Frankrike dömdes en 23-årig man till böter efter att i ett Twitterinlägg ha uppmanat till våldtäkt av den kända franska feministen Rokhaya Diallo.

I inlägget, som publicerades i juni, uppmanade mannen personer att ”våldta idioten Rokhaya Diallo, då slipper vi rasismen”.

”Van vid påhopp”

Och enligt Diallo är det inte första gången hon drabbas av rasistiska tillmälen på Twitter.

– Jag är ganska van vid påhopp på Twitter av rasistisk karaktär. Som antirasist och feminist känns det nästan normalt, tyvärr, berättar Rokhaya Diallo för SVT på ett café i Paris.

Twitterinlägget syftade troligen på Diallos hudfärg, då hennes föräldrar kommer från Senegal, och enligt den franska feministen var inläggets uppmaning till våldtäkt en medveten strategi.

– Jag är feminist och har särskilt jobbat med frågor som rör våld och våldtäkter mot kvinnor och vet att våldtäkt är ett vapen. Det kändes som om det här inte var något man bara kunde låta passera.

Vägrade lämna ut konto

Diallo retweetade meddelandet, vilket ledde till stöd och uppmärksamhet i media och stärkte henne till att driva saken vidare.

Twitter vägrade först att lämna ut kontot från vilket meddelandet sänts till Rokhaya Diallos advokat, men tvingades senare att agera när en åklagare tog sig an fallet och beslutade sig för att driva det.

I januari föll domen och den 23-årige mannen som skrivit inlägget dömdes till dagsböter på 2.000 euro.

Britter dömda till fängelse

I ett liknande fall i Storbritannien dömdes i slutet av januari John Nimmo och Isabella Sorley till fängelse för att i inlägg på Twitter ha hotat att döda och våldta Caroline Criado-Perez.

Den brittiska feministaktivisten hade under en tid drivit en kampanj för att placera 1700-tals författaren Jane Austen på landets nya 10-pundssedlar, vilket rörde upp känslorna i Storbritannien.

I en rad hotfulla inlägg på Twitter hade Isabella Sorley bland annat uppmanat Criado-Perez att ”dra åt helvte, din värdelösa skithög”, ”du borde ta livet av dig” och ”våldtäkt är det du minst behöver oroa dig för”.

Manar till eftertanke

Enligt Laura Richards, som företrädde Caroline Criado-Perez under rättegången, hade den brittiska feministens Twitterkonto svämmat över av inlägg från över 86 andra konton vilket, enligt Richards, lett till att hon åsamkats livslånga men.

I den följande rättegången dömdes Nimmo till fängelse i två månader, medan Sorley dömdes till tre månaders fängelse.

I en kommentar till SVT säger sig Rokhaya Diallo vara nöjd med den fällande domen mot mannen som hotade henne.

Diallo säger sig även hoppas att domen kommer att uppmuntra andra som blivit drabbade att driva sin sak och även få gärningsmännen att tänka efter innan de publicerar sina hot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.