Kvinnorna övertalades och pressades att gå med på steriliseringar under sin tid i fängelset. Foto: SVT Design

Fängelser steriliserade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

150 kvinnor har sedan 2006 steriliserats vid fängelser i Kalifornien. Flera kvinnor vittnar om att ha blivit pressade till att genomgå det oåterkalleliga ingreppet.

– Han fick mig att känna att jag vore en dålig mamma, säger en av dem.

Utan varken godkännande eller statligt övervakande har läkare vid de kaliforniska fängelserna pressat kvinnorna. 150 kvinnor har steriliserats sedan 2006, om man tittar tillbaka till 1990 stiger antalet med ytterligare 100.

Från 1997 till 2010 har staten betalat läkare omkring en miljon svenska kronor för att utföra steriliseringar på fängelser – enligt en databas över kontrakterade medicinska tjänster för statliga fångar som The Center for Investigative Reporting (CIR), en stor amerikansk idell organisation för undersökande journalistik, har tagit del av.

”Önskar att jag aldrig hade gjort det”

Framförallt har gravida kvinnor som redan fött flera barn utsatts för påtryckningar. Före detta fångar vittnar om läkare som, flera gånger i samband med förlossningar, pressat dem till att gå med på att genomgå de kirurgiska ingreppen.

– Så snart han (läkaren) fick reda på att jag hade fem barn föreslog han att jag skulle se till att få det gjort. Ju närmare jag kom förlossningen, ju mer pratade han om det. Han fick mig att känna att jag vore en dålig mamma om jag inte steriliserade mig. I dag önskar jag att jag aldrig gjort det, berättar en före detta fånge vid ett fängelse i staden Chowchilla, för organisationen.

Kvinnans läkare uppger till CIR att han anser sig hjälpa fattiga kvinnor som möter hälsorisker i framtida graviditeter på grund av tidigare kejsarsnitt. Han nekar till att ha pressat någon.

Amnesty: Ett brott mot kvinnors rättigheter

Elisabeth Löfgren, talesperson för Amnesty international, säger till SVT att uppgifterna om fängelsernas behandling strider mot kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter (SRR). Att en kvinna övertalas, pressas, till att sterilisera sig är fel, menar Elisabeth Löfgren, och framförallt om hon är gravid.

– När de varit nära att föda befinner kvinnorna sig i en utsatt situation. Då har de inte möjlighet att tänka igenom beslutet ordentligt. Det är ett brott mot kvinnors rättighet att själva få bestämma över sin kropp.

Finansieringen av steriliseringarna är något som Elisabeth Löfgren reagerar över när hon läser rapporten. Uppgifterna pekar på att man använt medel i form av delstatsfonder för att betala läkare att utföra ingreppen – vilket innebär att läkarna kringgått det rådande förbudet att använda federala statliga pengar till steriliseringar.

– Det tyder på att de är medvetna om att det inte är okej att pressa kvinnor till att gå med på sterilisering, säger hon.

Pressades – då hon låg fastspänd

En före detta fånge hade vid ett flertal tillfällen avböjt till att bli steriliserad när hon, fastspänd på en sjukhusbrits och tungt medicinerad inför ett kejsarsnitt, fick höra från en läkare att ”Vi kommer ju att sterilisera dig, eller hur?”

– Att bli behandlad som om jag vore mindre värd än en människa gjorde mig förtvivlad, berättar hon för CIR.

Den medicinska chefen på ett av de berörda sjukhusen förnekar att ha godkänt den här sortens ingrepp – ändå visar CIR:s rapport att minst 60 steriliseringar utfördes under tiden hon var ansvarig.

”Grov diskriminering”

Samtidigt som  sjukhuschefen hävdar att hon inte godkänt några ingrepp menar hon att steriliseringarna innebär att fångarna får samma rättigheter som kvinnor utanför murarna. Ingreppen är även ett sätt att förhindra att gravida kvinnor, hemlösa eller med drogproblem, begår brott för att få tillgång till fängelsets sjukvård.

Detta är argument som enligt Elisabeth Löfgren inte håller. Det är grov diskriminering, säger hon, att man från fängelsernas sida utgår ifrån att personer ska göra saker man inte säkert kan veta kommer att ske. Dessutom har kvinnors livsval inte någon inverkan på deras rättigheter.

– Kvinnor som begår brott har precis samma rätt att bestämma över sin egen kropp.

En ekel väg runt problemet

Steriliseringarna är en fråga om att man inte orkar ta tag i det verkliga problemet snarare än ett sätt att hjälpa utsatta kvinnor, säger Elisabeth Löfgren.

– De här kvinnorna kanske behöver grundlig sexualrådgivning och få kunskap om preventivmedel. Istället väljer man den enklaste vägen.

Att sterilisera kvinnor är inget nytt fenomen i USA, även om det i dag inte kan utföras utan kvinnans samtycke. Innan 1979, då en lag förbjöd tvångssteriliseringar, var det vanligt att utföra ingreppen på psykiskt sjuka och fattiga. I Kalifornien steriliserades 20 000 personer mot sin vilja från 1904 till 1964, enligt Daily Mail.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.