Svenske Sölve Nilsson hålls fången i östra Ukraina. Foto: SVT/TT.

Fången svensk mitt i skottlinjen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu rycker ukrainsk militär in i rebellfästet Horlivka i östra Ukraina, där svensken Sölve Nilsson sitter fången, uppger ukrainska regeringskällor till TT. Separatisterna har hotat att döda gisslan vid en attack.

– Vi är i skyddsrummet nu i källaren. Det smäller som fan hela tiden, säger Sölve Nilsson till TT över telefon.

Inrikesministeriets talesperson Anton Gerasjenko uppger att armén på lördagen inlett en erövring av staden.

Krimkonflikten

– Terroristerna flyr i panik. De har sagt att om vi stormar dödar de gisslan och spränger kemiindustrin i staden, men vi måste gå in för nu är hela stadens befolkning gisslan.

Larm från medfånge

Nilssons medfånge, den georgiske affärsmannen Vasilij Budik, larmade på söndagen journalister om att situationen var akut.

– Rebellerna hotar att döda gisslan om beskjutningen upprepas. Men nu skjuter de (raketartilleriet) ”Grad” igen, säger Vasilij Budik till TT samtidigt som smällar hörs i bakgrunden.

AFP rapporterade att separatistadministrationen i Donetsk uppgav att tung arméeld under söndagen ledde till minst tretton döda i staden, bland dem flera civila. Samtidigt hävdade regeringskällor att rebellerna med granatkastare sköt mot ”egna” civila för att svartmåla regeringen.

– Terroristerna kan inte hantera de vapen Putin gett dem, säger Gerasjenko.

Gisslan i kläm

Förutom Nilsson och Budik hålls i Horlivka ett femtontal ukrainska poliser och soldater som gisslan.

Hur ska ni under stormningen garantera gisslans säkerhet?

– Vi måste frita staden nu, svarar Gerasjenko.

I källaren i rebellbasen skrattar Sölve Nilsson, inne på sin artonde dag i fångenskap, hest.

– Det är för djävligt att president Porosjenko inte kunnat ordna så att vi utväxlats tidigare. I stället skickar han granater.

– Man är ju rädd att man kan stanna här för evigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet