Ryska soldater vid en militärövning i Volgograd, södra Ryssland, cirka 20 mil från gränsen till Ukraina. Foto: TT

”Färre ryska soldater än Nato-ledningen uppger”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ryska soldater på gränsen till Ukraina kan vara mindre än Nato-ledningen har angett. De säger läckor från enskilda Nato-medlemmars underrättelseorganisationer.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som uppger detta. Man citerar anonyma underrättelsekällor från enskilda Nato-medlemmar.

Till exempel betvivlar en del nationella underrättelsetjänster antalet trupper vid gränsen. Enligt Nato-ledningen skulle det röra sig om cirka 40.000 man.

Mindre än 20.000

Det är alltså den siffra som den avgående Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen och Nato-överbefälhavaren Philip Breedlove uppger. De varnar dessutom för ett angrepp från Ryssland på Ukraina.

Men enligt Der Spiegels anonyma uppgifter skulle det röra sig om mindre än 30.000, ja, kanske mindre än 20.000 man.

Dessutom anser man att president Vladimir Putin mest vill spela med musklerna.

Bytt ut soldater

Truppernas utrustning och kvalité är också sådan att tidskriftens läckor anser att de inte är ägnade för ett större slag.

Trupprörelser som har iakttagits kan förklaras med att man bytt ut soldater sedan de legat ute länge i vått och kallt väder. Dessutom byts den 1 april regelbundet äldre kullar värnpliktiga ut mot yngre.

Man menar även att det inte gjorts tillräckliga logistiska förberedelser. Det ska till exempel saknas en krigsledningscentral.

Kan inte känna sig trygga

Samtidigt menar experterna att Ukrainas regering och armé inte har någon anledning att känna sig trygga på grund av dessa uppgifter.

Den ukrainska armén och säkerhetsstyrkorna är oerhört svaga, menar man. Det är resultat av flera årtiondens vanskötsel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.