Foto: TT

Fattiga landsmän tvingas bidra till Mugabes fest

Uppdaterad
Publicerad

Ett av tre barn i Zimbabwe har stannat i växt på grund av svält. Men när landets despotiske president fyller 91 år ska det bli fet fest – och medborgarna måste bidra.

Musik, dans och elefantkött får de 20.000 gästerna på Robert Mugabes 91-årskalas njuta av. Festen, som hålls om en vecka på en lyxig golfklubb nära Viktoriafallen, beräknas kosta nio miljoner svenska kronor.

Men partajet bekostas inte med statliga medel, utan befolkningen väntas ge individuella bidrag – mer eller mindre frivilliga.

– I många provinser tvingas människor donera inför födelsedagen. Så vi vet varifrån de tänker skaffa sig pengarna för att chartra ett plan och finansiera den här dyra festen, säger Raymond Majongwe, regimkritiker, till TT.

”Folket vill donera”

Det här är inte första gången despoten Mugabe slår på stort när han fyller år. På 89-årskalaset hade de en 89 kilo tung tårta. 90-årsfesten kostade även den 1 miljon dollar, 9 miljoner svenska kronor.

Men det styrande partiet i landet, Zanu-PF, försvarar festinsamlingen.

– Det är inget fel på att samla in de här pengarna, särskilt inte med tanke på att så många vill fira presidenten genom att donera till honom, en man som gjort så mycket för detta land, säger Kennedy Mandaza, en talesperson för partiet, till The Guardian.

– Folk donerar pengarna som de slitit ihop med hårt arbete. Ja, Zimbabwe har det tufft just nu, men det betyder inte att folket inte har råd att donera pengar, säger Mandaza vidare.

”Folket lever i misär”

Den i dag 91-årige Robert Mugabe har styrt landet med järnhand sedan 1980. Under den tiden har Zimbabwe gått från att vara ett av Afrikas mest välmående länder, med hög utbildningsnivå och låg arbetslöshet, till att i dag ha kollapsad ekonomi och vara ett land beroende av bistånd.

5.400 kronor är den genomsnittliga årsinkomsten i Zimbabwe, vilket gör att landet hamnar på 227:e plats internationellt sett – näst sist före Kongo-Kinshasa. Den ökade arbetslösheten och stagnerande ekonomin bidrar till att folkets ilska väckts av Mugabes Marie Antoinette-liknande attityd.

– Majoriteten av folket i Zimbabwe lever i elände och misär. Därför är det grovt kränkande att Robert Mugabe och hans angängare ska festa loss på lyxhotell. Det är hög tid att Zanu-PF-regimen visar lite respekt och empati  för de arbetande massorna i Zimbabwe, säger oppositionspolitikern Obert Chaurura Gutu till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.