Foto: TT

FBI-informatör beordrade cyberattacker på utländska sajter

Uppdaterad
Publicerad

En känd hackare som jobbat som informatör åt FBI ska ha koordinerat en rad cyberattacker mot utländska mål i bland annat Iran, Syrien och Brasilien.

Det handlar om en serie av attacker mot utländska bank- och regeringssajter som ska ha utförts 2012. Detaljerna har hittills varit hemliga, men New York Times har nu tagit del av dokument från stängda rättegångar och intervjuat källor med insyn i attackerna.  

Hjärnan bakom intrången är Hector Xavier Monsegur, känd under sitt internetalias Sabu och för högprofilerade attacker mot bland annat MasterCard och PayPal.

Monsegur greps i hemlighet av FBI 2011 och har sedan dess hjälpt myndigheterna att identifiera flera medlemmar i den löst sammansatta grupp av nätaktivister som samlas under namnet Anonymous, till exempel i grupperna Lulzsec och Antisec.

FBI övervakade data

Monsegur ska själv inte ha utfört intrången utan tagit hjälp av andra hackare, som laddat ner mängder av data från utländska regeringars servrar och laddat upp den till Monsegurs server, som FBI ska ha övervakat.

New York Times skriver att dokumenten visserligen inte visar om FBI beordrat attackerna eller inte, men att den samlade bilden ändå tyder på att myndigheten kan ha använt hackare för att samla in underrättelseinformation utomlands.

Specifikt handlar det om data om allt från användaruppgifter för mejl till bankuppgifter. Och enligt läckta dokument har regeringssajter i bland annat Iran, Nigeria, Pakistan, Syrien, Turkiet och Brasilien utsatts.

”Bästa bevisen hittills”

New York Times har också intervjuat hackaren Jeremy Hammond, som just nu avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för cyberattacker i USA.

Hammond var en av personerna som Monsegur ska ha rekryterat för intrången mot de utländska sajterna. De två har tidigare utfört flera attacker tillsammans, bland annat det uppmärksammade sabotaget mot den privata underrättelsefirman Stratfor Global Intelligence 2011.

En expert som New York Times talat med säger också att dokument från rättegången mot Hammond, som NYT tagit del av, är uppseendeväckande då de ger de bästa bevisen hittills på att FBI kan ha använt hackare för att samla in och förmedla underrättelseinformation till andra myndigheter.  

FBI har ännu inte kommenterat New York Times uppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.