Minst elva personer dog på årsdagen av Egyptens revolution. Igår dödades Shaimaa el-Sabagh när hon la ner blommor för att hedra offren av revolutionen. På bilden syns hennes kista bäras iväg. Foto: TT

Femton personer dödades på årsdagen i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Femton personer har dödats och fler än 30 skadats på årsdagen av Egyptens revolution. Såväl islamister som liberala aktivister har kallat till protester. 

Tungt beväpnad maskerad polis vaktar Kairos gator idag fyra år efter inledningen av de massprotester som störtade diktatorn Hosny Mubarak. Tahrirtorget är avstängt med järngrindar och stridsvagnar. Från flera håll rapporteras om sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

I Alexandria sköt säkerhetsstyrkor ihjäl en man i en protest anordnad av anhängare till det Muslimska brödraskapet vid lunchtid. Enligt sjukhuskällor avled ytterligare en man i samma stad när polisen sköt mot en demonstration strax efteråt.I Kairostadsdelen Matareya dödades åtta demonstranter uppger Egyptens hälsoministerium.  

– Många är rädda och håller sig hemma idag, säger frukthandlaren Muhamed Abu Ali som SVT träffar i centrala Kairo. 18 miljonersstaden låg under söndagen ovanligt tyst.

Dagens protester kan ses som en test om ifall islamister och liberala aktivister fortfarande kan skapa närvaro på gatorna i Egypten. Sedan den tidigare arméchefen Abdel Fattah al-Sisi tog över makten från det Muslimska brödraskapet i juli 2013 har säkerhetsstyrkor snabbt och hårt slagit ned mot allt motstånd i landet.

I Alexandria samlades hundratals människor under eftermiddagen för begravningen av den 35-åriga aktivisten Shaimaa al-Sabbagh som sköts ihjäl i Kairo igår. Enligt vittnen sköts al- Sabbagh, som ingår i en socialistisk rörelse, av säkerhetsstyrkor på nära håll i samband med en marsch till Tahrirtorget där deltagarna skulle lägga ned blommor till minne av dem som dödades under revolutionen. Filmen där den unga kvinnan går helt fredligt nära Tahrirtorget och sedan skjuts ned har blivit viral på sociala medier och väckt stor ilska. Myndigheterna har lovat att utreda händelsen.

Två poliser skadades av splitter när en hemmagjord bomb exploderade i östra Kairo, och ytterligare sex polismän skadades i kravallerna i Matareya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.