Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Ferguson handlar om hela USA

Publicerad
Analys ·

Det finns många i USA som säger att detta inte bara handlar om Ferguson. Det handlar om hela USA. Det som har skett och sker i Ferguson kan hända på andra ställen i landet.

Den springande punkten tycks vara att Ferguson i Missouri är styrt av vita medan cirka två tredjedelar av befolkningen är svart. Det handlar också om en ökad fattigdom och arbetslöshet.

Det kan alltså ses som att en minoritet i Ferguson styr över en majoritet genom att den har besatt de flesta maktpositionerna i samhället, inklusive polisen och domstolsväsendet. Skevheten finns också i jurysystemet.

Finns överallt

Kommentarerna i USA efter de första oroligheterna i Ferguson i somras handlade mycket om en oro för att protester som den i Ferguson kan sprida sig till andra områden. Liknande förhållanden kan man finna på många platser i USA.

Men det finns också ett annat synsätt. En undersökning som gjordes efter de första oroligheterna av Pew-institutet visar att vita och svarta såg helt olika på vad som hände.

För 80 procent av de svarta handlade det inträffade om frågor som ställde viktiga frågor om ras. Men bland vita var det bara 37 procent som tyckte så.

USA är alltså delat och det verkar som om de båda sidorna inte kan förstå varandra.

Polisbrutalitet

Ferguson handlar inte bara om rasrelationer – det handlar också om polisbrutalitet. Så sent som i lördags kom rapporter om en 12-åring som skjutits ihjäl av en polis Cleveland, Ohio, därför att han lekte med en naturtrogen kopia av ett vapen.

Den vita majoriteten i Ferguson tar till tårgas – vilket har kritiserats – för att stoppa protesterna. Man sätter in delstatens nationalgarde. De tunga insatserna av säkerhetsstyrkor kritiserades redan i somras. Kritiker menade att detta bara förvärrade situationen.

Problemet med alla dessa säkerhetsorgan är att medlemmarna är från trakten och kan av svarta aktivister anses som representanter för vad de uppfattar som ett förtryck.

Det som nu står till debatt igen i Ferguson – precis som i somras – är vardagsrasismen som till exempel yttrar sig i hur olika polisen kan behandla vita och svarta.

Ny förskräckelse

Ferguson förskräckte USA i somras. Nu finns det risk för en förskräckelse till. Och till en ny debatt.

Fortfarande existerar rasklyftorna i samhället. Fergusons styrande elit sitter kvar trots krav bland kritiker att de alla borde avgå, eftersom de tillhör en sammanslutning av vita som sköter det svart dominerade Ferguson på sitt sätt – utan medinflytande från de svarta.

Orsaken till detta skeva förhållande beror på att de svarta röstar i mindre utsträckning än vita.

Svarta rösträttsaktivister menar att de svarta borde kunna få mer makt i Ferguson – genom att rösta. Politik spelar alltså en stor roll för att ändra på förhållandena i Ferguson.

Minoriteten styr

Nu gäller att minoriteten styr majoriteten. Att ändra på detta kan bidra till att lugna situationen. Men aktivisterna vet att det är en mödosam process att få folk att registrera sig för att rösta.

Upproret – som man väl kan kalla det – i somras visade för många svarta att de var i majoritet och det kan väcka ett ökat medvetande om politikens betydelse.

Ferguson är – liksom många andra orter i USA – något som inte kan lösas i en handvändning. Det är ett jättelikt socialt projekt, som handlar om hela USA:s inre stabilitet.

Men de yttersta orsakerna – polisens uppträdande – borde vara en fråga som kan lösas snabbare. även om detta troligen också innebär en stor omställning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.