Foto: TT

Filippinerna: Evakuering inför orkan

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Hagupit har börjat piska östliga kustområden i Filippinerna, där tusentals människor dog i ett monsteroväder i fjol.

Tiotusentals människor flyr nu kuster och jordskredskänsliga delar av landet.

Områden som fortfarande är under återuppbyggnad efter 2013 års kategori 5-tyfon, Haiyan, kan ligga i skottlinjen igen enligt den lokala väderlekstjänsten.

Haiyan är ett av de kraftigaste oväder som har nått land i modern tid. Omkring 7.000 människor dog eller räknas som saknade efter orkanen. Över 4 miljoner människor blev hemlösa eller fick skador på sina hus när ovädret dundrade in över centrala Filippinerna i november 2013.

– Den här orkanen kommer inte att vara lika kraftig, men det kommer att bli riktigt blåsigt ändå, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Ovädret väntas nå land på lördagen

Hagupit rörde sig på fredagen sakta över havet, cirka 40 landmil sydöst om Filippinerna. Vindhastigheten uppgick till hela 60-70 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32 meter per sekund.

Ovädret väntas nå land i provinserna Östra Samar och Norra Samar på lördagseftermiddagen lokal tid. Stormvågorna kan nå upp till 5 meter, varnar väderlekstjänsten.

”Kan inte koncentrera mig”

– Jag kan inte koncentrera mig på jobbet för jag kollar varningarna på webben, säger Ailyn Metran i Tacloban, en av de städer som drabbades hårdast förra året.

Myndigheterna bedömer att uppemot en miljon invånare bor i osäkra hus i det område som drabbades av den förra tropiska orkanen.

– Vårt problem är att vi inte har tillräckligt många evakueringscenter, konstaterar Taclobans vice borgmästare, Jerry Yaokasin.

Drabbar samma områden som Haiyan

– Det kommer rikliga regnmängder, så det finns stor risk för översvämning och jordskred. Dessutom ser den ut att passera över ungefär samma områden som Haiyan, så det kan bli problematiskt om man inte hunnit återhämta sig ordentligt, säger Nils Holmqvist.

Östra Samar och ön Leyte drabbades hårdast av Haiyan. Där bor omkring 25.000 människor än i dag i tält och andra provisoriska bostäder och är särskilt sårbara för nya väderkatastrofer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.