Finländskt beslut om kärnkraft nära Sverige i dag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöfrågor och Ukraina-kris gör att den finländska regeringens ställning i dag ligger i vågskålen när den tar ställning till ett nytt kärnkraftverk 30 mil från Sverige.

I eftermiddag väntas Finlands regering ge klartecken för att planerna på ett nytt kärnkraftverk ska få fortskrida i Pyhäjoki – på andra sidan Bottenviken för den som vänder blicken österut från svenska Skellefteå. Där växer också protesterna, rapporterar Radio P4 Västernorrland. Uppåt 11.000 svenskar har skrivit på en protestlista mot bygget.

Statsminister Alexander Stubb från det borgerliga Samlingspartiet sade i går att det ”med mycket stor sannolikhet” blir ett godkännande.

Gröna kritiska

Det kommer att få effekter. En är att De gröna snarast kan lämna regeringen av såväl miljöskäl som skepsis mot Ryssland. Fennovoima, som vill låta uppföra kraftverket, ägs nämligen till 34 procent av det ryska, statskontrollerade Rosatom.

– Vår utrikespolitik styrs inte av våra egna värden utan av att vi noggrant försöker agera så som ryssarna vill. Det för oss tillbaka till 1970-talet, säger De grönas ledare Ville Niinistö till Financial Times.

Riksdag beslutar

Ukraina-krisen gör också att flera socialdemokrater, som också ingår i regeringsunderlaget, blivit alltmer kritiska.

Ett argument som använts för bland annat Fennovoimas kärnkraftverk har varit att man vill minska beroendet av Ryssland i fråga om energi, vilket rimmar illa med Rosatom som delägare.

Om regeringen i dag ger klartecken måste beslutet också klubbas av riksdagen, och det är inte givet att det går igenom där. Frågan om slutförvaring är inte heller löst.

Även om De gröna avgår av har regeringen en knapp majoritet bakom sig i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.