Finns katolska kyrkor där präster får gifta sig

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av pedofilskandalerna menar nu vissa utanför kyrkan att kravet för präster att leva i celibat borde omprövas. Det finns katolska kyrkor där präster tillåts gifta sig. Aktuellts utsända har besökt en sån kyrka i västra Ukraina.

Trots att den grekisk-katolska kyrkan i Ukraina lyder under Vatikanen och Påven får faktiskt prästerna i den här kyrkan gifta sig.

-Jag kan inte föreställa mig ett liv utan en fru. Jag var ju också gift sen sex år tillbaka när jag började prästseminariet, säger katolska prästen Juij Volovetskij.

Juij och Vera Volovetskij har sex barn.

Påven tillåter giftemål inom kyrkan

Unionen mellan Rom och den ortodoxa kyrkan slöts redan på 1400-talet för att få stöd mot den turkiska invasionen. Endel av den ortodoxa kyrkan, idag den grekisk-katolska, blev kvar under Påven i Rom. Och Påven har idag inga problem med att grekisk-katolska präster gifter sig.

Juijs fru Vera tror att en gift präst är en bättre präst.

-Ja, det hjälper mycket att min man har erfarenheter från ett vanligt familjeliv och det hjälper honom att ge råd och lösa andra människors problem, säger Vera Volovetskij.

Ser övergreppen som perversion

Övergreppen mot barn i den västliga romersk-katolska kyrkan ses i den här delen av Ukraina som en främmande perversion.

-I Ukraina finns en annan kultur. Jag har lyckligtvis aldrig hört talas om såna saker. Men i Väst är man kanske mer tillåtande, säger Pavelina Volvetskaja som är student.

Ingen i familjen vill göra en koppling mellan celibatet och sexuella övergrepp mot barn men Pavelina som själv studerar religion säger ändå:

-Problemet i den romersk-katolska kyrkan är att det inte finns något val mellan celibat och icke celibat. Vi ska inte glömma att präster också är människor med frestelser och att inte alla kan stå emot dem. Därför vore det kanske bra för den katolska kyrkan om celibatet blev frivlligt.

Claes JB Löfgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.