Foto: TT

Fläsk i näsan prisas vid Harvard

Publicerad

Strimlor av fläsk i näsan, smärtsamma konstupplevelser eller hala bananskal. Årets humorpris Ignobel lämnade ingen som fascineras över udda forskningsinsatser besviken.

Priset för bananskalen går till en grupp japanska forskare som räknat ut det vi alla undrat över, nämligen hur hala skalen egentligen är.

Även ett forskarlag som undersökt hur effektivt det är stoppa in strimlor av fläskkött i näsborrarna för att stoppa näsblod belönas. Liksom en studie som mäter den grad av smärta människor känner när de tvingas beskåda dålig konst.

Ska locka till skratt

Tanken är att forskningen först ska locka till skratta, sedan få oss att tänka.

Namnet är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble som betyder oädel, simpel eller ovärdig. Fast det betyder inte att den forskning som belönas är oseriös – bara annorlunda.

Humorfylld gata

Vid förra årets gala belönades en grupp forskare i Lund för en studie över hur dyngbaggar egentligen hittar rätt i mörkret (de använder Vintergatans ljus).

De tio olika priserna delas ut vid en humorfylld gala på ärevördiga Harvard University i USA. Pristagarna får exakt en minut på sig att förklara vad de har åstadkommit. Överskrids tiden börjar ett barn plötsligt skrika:

”Sluta prata, jag har tråkigt!”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.