Rajiv Shah, chef för USA:s biståndsmyndighet US Aid Foto: TT

Fler utbildade hälsoarbetare krävs mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Specialutbildade begravningsteam, ny skyddsutrusning, och en fördubbling av antalet vårdplatser krävs i kampen mot ebola.

Smittospridningen i det ebolahärjade Liberia börjar sakta mattas av men i Sierra Leone och Guinea är ökningen fortfarande exponentiell.

Det säger chefen för USA:s biståndsmyndighet US Aid.

Ebolautbrott

US Aid-chefen Rajiv Shah, som reste i de drabbade länderna i Västafrika i förra veckan, är bestämd. För att tackla ebolakrisen behövs betydligt fler utbildade hälsoarbetare – och det snabbt. Men i Liberia börjar internationella insatser som storskalig utbildning av vårdpersonal och de mer än 140.000 kit med skyddsutrustning som skickats, ge resultat.

Värdig begravning

– Vi har över 75 begravningsteam på plats som tar bort lik innan de kan smitta, och begraver dem på ett säkert och värdigt sätt inom 24 timmar, berättar han under ett blixtbesök i Sverige.

– Utmaningen nu är att öka sådana insatser i Sierra Leone och Guinea. För att klara det, för att tackla ebolan vid dess rötter, försöker vi bygga en stor internationell koalition.

Shah understryker att kampen mot ebola är ett internationellt ansvar som berör alla länder. Han medger dock att det varit svårare att rekrytera personal till Västafrika än exempelvis till Filippinerna efter tyfonen Haiyan.

– Det har funnits missförstånd rörande riskerna. . . Det finns en uppfattning om att det här är ett farligt arbete. Om man följer reglerna och är utbildad är riskerna inte så stora som folk tror, säger han.

Hälsar med armbågsknuff

Under resan har han därför hälsat med en armbågsknuff i stället för att ta i hand och otaliga gånger tvättat händerna med klorinlösning. Och han gick igenom flygplats-screening och tog tempen både vid avresan från Västafrika och vid hemkomsten till USA.

Orsaken till det korta Sverigebesöket är, förutom att diskutera ebola, det samarbete mellan US Aid och svenska Sida som syftar till att förse Afrika söder om Sahara med energi och infrastruktur.

Ebolabekämpning i siffror

  • 250 miljoner – antalet dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor, som USA lovat till ebolabekämpning.
  • 400 miljoner – antalet dollar som övriga länder lovat. Sverige bidrar med minst 30 miljoner dollar, motsvarande 217 miljoner kronor.
  • 25 – antalet vårdplatser vid det nya sjukhus som USA bygger i Liberias huvudstad Monrovia där hälsoarbetare ska kunna få ”amerikansk vård” om de blir sjuka.
  • 4 – antalet vårdplatser i Liberia har fördubblats och ska fyrdubblas inom de närmaste veckorna.

Källa: US Aid (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet