Bara ruiner återstår av hus som slukats i lågorna i byn Dunalley. Foto: Scanpix

Över hundra personer saknas efter bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer saknas efter de häftiga vildmarksbränder som härjat den sydautraliska ön Tasmanien.

Nära 3.000 människor har flytt sina hem och hundratalet bostäder är ödelagda på Tasmanien. Polisen söker nu efter de omkring 100 personer som saknas. De saknade har varken tagit kontakt med myndigheter eller närstående.

– Det betyder inte nödvändigtvis att de har kommit till skada, men vi kan självklart inte utesluta det innan vi har kommit i kontakt med dem, säger Tasmaniens tjänstgörande polischef Scott Tilyard till ABC Radio.

Bränder i Australien

Polisen knackade på söndagen dörr i de värst drabbade samhällena, Dunalley and Boomer Bay, för att leta efter de saknade. Man går också igenom de utbrända byggnaderna.

– Vi är fortfarande oroliga för människor. På de platser vi har letat hittills har vi inte hittat några avlidna. Vi hoppas att det fortsätter men jag är rädd att några kan ha dött i bränderna, säger Scott Tilyard.

I Dunalley har 30 procent av byggnaderna förstörts, enligt the Australian. Bland de förstörda byggnaderna finns en skola, en polisstation och ett bageri.

Många saknar också elektricitet eftersom el-stolpar brunnit ner. Det kommer att ta veckor innan det är åtgärdat igen, enligt elföretaget Aurora.

Förnödenheter skeppas över

Polisbåtar och färjor används för att skeppa förnödenheter till Tasmanien och hjälpa de värst drabbade att ta sig från ön.

Flera tusen människor, bland dem många turister, har fått söka skydd i tillfälliga läger när de isolerats på ön. Vägen ut har varit avstängd sedan i fredags.

– Det har varit en lång natt för många människor men huvudsaken är att de är säkra, sade Scott Tilyard till the Australian.

Temperaturer på runt 40 grader och stark blåst driver på eldsvådorna.

”Det finns bara en som du”

Premiärminister Julia Gillard sade till ABC Radio att Australiens regering jobbar för att stötta de ansträngningar som görs för att bekämpa elden.

– Vi samarbetar med delstatsregeringen för att stötta människor och se till att de klarar sig genom det här, sade hon.

Inga allvarliga skador eller dödsfall har rapporterats hittills, men en man befaras nu ha blivit fångad i lågorna när han försökte rädda sitt hus.

– Mitt budskap är att det bara finns en som du. Allt annat i livet, hur värdefullt det än är, kan ersättas. Vad som inte kan ersättas är ett människoliv, sade Julia Gillard.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet