Barn dödade i våg av irakiska bombattacker

Uppdaterad
Publicerad

En våg av bomber tog minst 22 liv och skadade ett 80-tal i Irak på måndagen.

Ingen grupp tog omedelbart på sig ansvaret för attackerna i 13 städer, från Kirkuk i norr till Hilla i söder.

Två barn dödade i attack

Den dödligaste skedde i staden Mussaib, söder om Bagdad där tre kvinnor, två barn och två män dog i en explosion. Tjänstemän sade att offren verkade ha valts ut för att de var shiamuslimer.

Men såväl shiamuslimer som sunnimuslimer, poliser och myndighetsföreträdare fanns bland offren för måndagens explosioner.

De skedde samtidigt som Irak skakas av våldsamma slitningar mellan shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder.

Landets shiamuslimske premiärminister Nuri al-Maliki är inte överens med ett sekulärt sunni-stöttat parti i den sköra samlingsregeringen. De senaste veckorna har regeringskritiska demonstrationer skett dagligen, härom dagen blockerade demonstranter en viktig motorväg som leder till Syrien och Jordanien.

Bomb tog tre polisers liv

I Hilla exploderade på måndagen en bilbomb utanför en provinsregeringsbyggnad. Minst två människor miste livet och 17 skadades.

Bomben orsakade även stor skada på butiker och bilar i närheten, uppgav en poliskälla. I Kirkuk tog en bomb tre polisers liv samtidigt som fyra skadades allvarligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.