Foto: TT

Flera gripanden i Frankrike under natten

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har under natten gripits i Frankrike i jakten på två män som misstänks ha skjutit ihjäl journalister och poliser i samband med en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i går. Under torsdagen sågs två personer som misstänks vara bröderna i regionen Aisne i norra Frankrike. En 18-åring som sökts av polisen har överlämnat sig själv.

Enligt nyhetsbyrån AFP har förutom 18-åringen ytterligare sex personer gripits under natten, men två bröder 32-årige Cherif och 34-årige Said Kouachi, som tros ligga bakom attacken är fortfarande på fri fot. De gripna ska ha nära relationer till bröderna.

Premiärministern Manuel Valls säger att den huvudsakliga uppgiften nu är att förhindra fler attacker, skriver nyhetsbyrån AP.

Terrordåd mot fransk tidning

Under torsdagen sågs två män som kan vara bröderna i området mellan Villers-Cotterets och Crépy-en-Valois, nordost om Paris.

En artonåring som eftersökts av polisen i samband med dådet överlämnade sig själv i går kväll efter att ha sett sin bild cirkulera på sociala medier. Enligt Le Figaro är han svåger till en av bröderna. Det är fortfarande oklart om några anklagelser riktas mot honom. I hans fall rör det sig om ”enkla verifieringar”, skriver Le Monde, enligt TT. Franska medier citerar artonåringens vänner som säger att han befann sig i skolan under attacken.

Insats i Reims

Tolv personer sköts i går ihjäl i centrala Paris när beväpnade män attackerade satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. En jakt på de misstänkta har pågått sedan dess. I går gjorde polisen en stor insats i staden Reims, nordost om Paris. Enligt franska nyhetskanalen iTele letar polisen efter dna-spår i ett flerfamiljshus. Uppgifter om att bröderna ska finnas i staden har inte bekräftats av polisen. En av bröderna ska tidigare ha dömts för terrorbrott och suttit fängslad i 18 månader.

Polisen ska ha slagit fast de misstänktas identitet efter att ha hittat id-handlingar i en av flyktbilarna som övergavs i Paris, skriver franska medier.

Onsdagens attack skedde i samband med ett redaktionsmöte på tidningen Charlie Hebdo. De misstänkta trängde sig in i lokalerna och sköt ihjäl journalister och poliser. Attacken ska ha varit en hämnd för tidningens publicering av satirteckningar på profeten Muhammed. Fem av tidningens tecknare dödades i attentatet. 20 människor skadades.

”Var välplanerat”

Enligt SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten tyder mycket på att attacken var välplanerad.

– Dådet kan inte vara ett spontandåd. Den här redaktionen ligger undangömd, det finns ingen namnskylt utanför. Och här jobbar normalt sett inga tecknare. De var inne på ett möte, normalt sett är det bara 2-3 personer inne på redaktionen. Så det kan inte ha varit något man spontant kom på.

Efter dådet höjdes säkerheten i hela regionen kring Paris och militärer och poliser patrullerade på gatorna. En nationell sorgedag har utlysts till i dag och en tyst minut hölls mitt på dagen.

CHARLIE HEBDO

 * Charlie Hebdo är en fransk satirtidskrift som kommer ut en gång i veckan. Upplagan ligger i normala fall på 75 000 exemplar.

 * År 2006 återpublicerade tidskriften de tolv Muhammed-teckningar som tryckts av danska Jyllands-Posten och lett till världsomfattande protester. Tidskriften stämdes av flera muslimska samfund, men friades med hänvisning till att teckningarna var riktade mot muslimsk terrorism – inte mot islam i allmänhet.

 * År 2011 förstördes Charlie Hebdos redaktion av en bomb inför utgivningen av ett nummer med fler Muhammed-teckningar.

 * På jihadistsajter förekom både hot och uppmaningar till aktioner mot tidningen.

 * Vid nyår 2012/2013 aviserade tidningen en tecknad biografi över profeten – inte satirisk, däremot ett projekt som utmanade den muslimska traditionen att inte avbilda Muhammed.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet