Flicka dog av könsstympning – läkare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Sohair al Bataa dog bara 13 år gammal. Imorgon väntas domen i Egypten i en banbrytande rättegång där en läkare ställts inför rätta för könsstympning för första gången.

– Hon var en glad person som älskade livet! Och hon var helt frisk, säger Aya Ahmed. Vi träffar henne i hennes hemby i Egyptens Nildelta, en liten by med lertrampade gator, omgiven av gröna åkrar. Aya och Sohair bodde grannar och gick i samma skola.

Sohair hade just gått ut femte klass när hon dog förra sommaren. Både läkaren och al-Bataas far som nu står åtalade riskerar upp till tre års fängelse, läkaren för dråp och fadern för att ha tagit sin dotter till den klinik där hon dog.

91 procent omskurna

Könsstympning av kvinnor innebär stora medicinska risker. I Egypten har 91 procent av kvinnorna under 50 år genomgått ingreppet.

Både kristna och muslimer följer traditionen trots att den är förbjuden och trots att landets högsta kristna och muslimska ledare fördömt den. Ofta utförs omskärelsen när flickan är mellan 9 och 13 år gammal.

– Detta är det första rättsfallet i sitt slag. Polisutredningen lades först ned. Men vi lyckades bevisa att obduktionsrapporten manipulerats, säger advokaten Atef Abu el-Enein.

Han arbetar i den lokala människorättsorganisation som kämpat för att driva fallet till domstol.

Abu el-Enein säger att det är svårt att veta hur många flickor som dött av könsstympning i Egypten. Trots att förbudet kom år 2008 är detta första gången en läkare ställs inför rätta för att ha utfört det.

– Det tystas vanligtvis ned. Oftast säger man att flickan dött av allergi mot penicillin. Det som var unikt i ett här fallet var att pappan faktiskt anmälde läkaren.

Sohair al-Bataas far står åtalad för att ha tagit henne till kliniken.

Utförs illegalt på natten

Flera personer som SVT talar med i byn säger att omskärelsen är viktig för att flickorna inte ska utveckla ”dålig moral”

– Vi vill inte att de ska ha många förhållanden, som utlänningar, säger Hend Mostafa, som berättar att hennes egen dotter omskurits av den åtalade läkaren.

På landsbygden utförs operationen ofta av barberaren eller byns barnmorska. Men Mona Amin på Egyptens Nationella Befolkningsråd säger att 70 procent av ingreppen numera utförs av läkare på kliniker. Ofta sker det på natten.

– Det faktum att det i städerna numera sker nattetid visar att folk nu vet att det är förbjudet säger Mona Amin.

Som en av Egyptens främsta experter på kvinnlig könsstympning ser hon en positiv utveckling där alltfler unga familjer väljer att överge traditionen.

– Särskilt i städerna ser vi idag en förändring, säger hon.

Viktigt domslut

Mona Amin menar att domslutet imorgon är mycket viktigt.

– Det är första gången det blir tydligt att detta är ett brott och det är ett budskap både till läkare och föräldrar att de kan ställas inför rätta, säger hon.

Och när Aya Ahmed får frågan om hon tänker låta omskära sina framtida döttrar svarar hon tvärsäkert:

– Nej jag kommer inte göra det mot mina barn.

Varför inte?

– För att vi måste utvecklas. Jag vill inte leva i det förgångna. Jag vill leva i den tid som är nu.

Kvinnlig könsstympning

Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av det yttre kvinnliga könsorganet skärs bort. Fler än 125 miljoner kvinnor i världen har utsatts för ingreppet. De medicinska komplikationerna omfattar allvarlig blödning, svårigheter att kissa, infektioner, infertilitet och förhöjd risk för spädbarnsdöd vid förlossningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.