Foto: 24Con

Flicka räddad ur lång fångenskap

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i Argentina har gripits misstänkta för att ha hållit sin adoptivdotter fånge i ett garage i nio år. Flickan, som nu är 15 år, har lagts in på sjukhus, gravt undernärd.

Hon vägde bara 20 kilo när hon hittades i Buenos Aires, enligt en domstolskälla.

Flickan har berättat att hon bara fick bröd och vatten. Hon ska ha fått lämna garaget bara två gånger på de nio åren.

Adoptivföräldrarna tillhör en sekt, San La Muerte, som bland annat praktiserar offergåvor. Det var oklart om det har samband med vanvården.

Enligt argentinska medier togs flickan från den biologiska familjen som mycket liten redan 2001, eftersom det redan fanns sju äldre syskon och familjens ekonomiska och sociala situation ansågs för dålig.

Storasyster slog larm

Syskonen förlorade sedan kontakten med flickan. Men en storasyster i familjen kunde inte glömma och började nyligen leta efter sin försvunna syster. Det var denna nu 18-åriga dotter som, efter att ha blivit myndig, kunde larma myndigheterna.

Adoptivföräldrarna, en 43-årig man och en 56-årig kvinna, greps i Buenos Aires vid hemmet i stadsdelen Villa Lugano.

Flickan ska ha varit inlåst tillsammans med en hund och en apa. Djuren fick mat så det räckte, men om barnet blev påkommet med att ta av deras ransoner så misshandlades hon med ett bälte, skriver argentinska tidningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.