Flög över USA på solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 maj startade de en resa tvärsöver USA i ett flygplan som drivs enbart av solceller. I natt landade piloterna i besättningen ”The Solar Impulse” på JFK:s flygplats i New York.

De har flugit tvärsöver USA under två månaders tid. Andre Borschberg och hans andrepilot Bertrand Piccard startade resan i början på maj och har sedan dess i etapper tagit sig fram i en hastighet av 70 km/h i ett flygplan som helt och hållet drivs av solceller, skriver brittiska BBC.

Det är första gången ett solkraftsdrivet flygplan har försökt sig på att flyga dag och natt tvärsöver Nordamerika. Syftet med projektet är att uppmärksamma politiker på alternativa transportsätt och uppmuntra till forskningsfinansiering av förnyelsebar teknologi.

”Kommer att förändra världen”

– Inom tio år tror jag att vi kommer att få smaka frukten av all den här teknologin och se hur den kommer att förändra världen, sa Ernest Moniz, USA.:s energiminister vid en presskonferens när planet togs emot vid ett stopp i Washington DC.

Piloterna har turats om att flyga planet som kunde flygas i maximalt 24 timmar i sträck. Under vägens gång stannade piloterna till i bland annat Phoenix, Arizona och Dallas i delstaten Texas och St. Louis, Missouri.

Bara plats till ett säte

Planet ”The Solar Impulse” har en vingbredd på 63 meter, vilket är lika brett som på en Airbus A340, som rymmer drygt 250-300 passagerare. Men till skillnad från jetplanet så har solkraftsplanet bara ett förarsäte, och väger 1,6 ton, jämfört med jetplanets 370 ton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.