Foto: SVT

Florida stoppar Obamapengar

Uppdaterad
Publicerad

I USA har 13 delstater hittills vägrat införa den så kallade Obamacare. En sjukförsäkring för många av dom femtio miljoner amerikaner som i dag inte har någon sådan. I konservativa Florida är motståndet som hårdast.

Landon har leukemi, han vårdas dygnet runt på barnsjukhuset Arnold Palmer i Orlando. I dag är mormor och morfar på besök. Sjukdomen är ofta dödlig men Landons prover ger hopp. Men om hans föräldrar vill vårda sin son hemma blir det svårt.

Florida skickade nyligen tillbaka 13 miljoner kronor i statligt stöd för just detta. Och det är inte enda gången Florida avvisat statligt stöd.

Flera exempel på stoppade pengar

Nedan följer några andra exempel från en granskning i tidningen Mother Jones:

  • Ett länge planerat och projekterat tåglinjeprojekt mellan den högtrafikerade motorvägskorridoren mellan Orlando och Tampa lades ned efter att staten satte av cirka 15 miljarder kronor till projektet.
  • Florida sa nej till cirka 50 miljoner statliga vårdkronor. Tre lokala hälsocenter lades ned.
  • 70 statliga miljoner kronor för att minska tonårsgraviditeter frös inne.
  • Cirka 250 miljoner kronor till stöd för äldre att flytta hem från sjukhem drogs in.
  • Florida har skurit ned de statliga bidragen till myggprevention med cirka 40 procent. En rad myggarter i Floridas träskmarker sprider farliga sjukdomar som West Nile Feber.

Maria föddes med en hjärnskada

Maria Fabrizio föddes med en mindre hjärnskada. Hon har problem med koordinationen i handen och foten. Dr Kornburg hjälper henne stärka musklerna via nervstimulans på St Joseph´s barnsjukhus i Tampa.

De gör high fives och Maria får gå som en pingvin. Hon skrattar och leker. På fritiden försöker hon träna balett.

Maria skador är inte tillräckligt allvarliga för att Floridas hälsosystem ska täcka kostnaderna. Så familen Fabrizo får stå för en stor del själva.

– Jag har hört talas om att det finns vårdprogram för barn som har svårare skador. Men just nu måste vi betala allt själva. Det är en litet brist när det gäller den hjälp vi får. Men vi håller på att ta oss igenom detta, säger Marias mamma Sandy Fabrizio.

Inte heller det sjukhus Maria behandlas på får alla sina kostnader täckta av delstaten. Det går varje år med underskott som täcks via bland annat donationer.

Ville hjälpa svaga

Malanie Hall är före detta barnläkare som bytte karriär och började på frivilligorganisationen The Kids Healtcare Foundation i Tampa. Orsaken var att hon tyckte sig göra större nytta för de svagaste grupperna i samhället genom att informera dem om vilka rättigheter de har och om hur det nya så kallade Obamacare fungerar, ett system som Florida gång på gång försökt stoppa.

– Under Floridasenatens senaste mandatperiod hade politikerna flera olika val för att fylla ett specifikt vårdbehov. Men de två olika representanthusen i Florida hade andra planer och de kompromissade inte. Och som en konsekvens av detta så rann den möjligeten mellan Floridas händer.

Vem var förlorarna?

– Det är de floridabor som befinner sig på de lägsta inkomstnivåerna, säger Malanie Hall.

Tror du att floridaborna kommer få den vård de behöver under din livstid?

– Jag tror faktiskt att det kommer att hända. Men jag tror att Florida kommer gå med i sjukvårdssystemet skrikandes och sparkandes.

Anser staten för stor

Nan Parratto-Wagner är en av Eas Side Tea Partys ledare. Hon och tre andra har just haft styrelsemöte i Tampalokalen.

Hon anser att Florida tvärt om borde säga nej betydligt oftare till statliga pengar från Washington.

– För de pengarna finns inte. De trycks av den amerikanska centralbanken och det kallas statsskuld.

Hur stor ska staten vara?

– Energidepartementet måste bort, Utbildningsdepartementet måste bort, Hälsodepartementet måste bort, delar av Homelands security-departementet måste bort, åttio procent av staten har inget existensberättigande, säger Nan Paratto-Wagner.

– Staten och regeringens roll är att ge förutsättningar för individen att nå framgång. Inte att ta hand om allting, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.