Helikopter flyger över området i Jämijärvi i Satakunta, där flera dött i en flygplansolycka. Foto: TT

Flygolycka i Finland – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer lyckades rädda livet genom att hoppa fallskärm, när ett mindre flygplan fick motorfel i sydvästra Finland. Olyckan krävde åtta liv.

Olyckan inträffade på söndagen i Jämijärvi, tio mil nordväst om Tammerfors. Ett stort räddningspådrag sattes i gång direkt efter det att det lilla flygplanet hade störtat.

Polisens insatsledare Petri Kangas kunde på kvällen bekräfta att åtta personer hade påträffats döda. Alla anhöriga var inte underrättade, men polisen kände till vilka som var med i olycksplanet.

Jämijärvi har ett flygcentrum som är populärt bland segelflygare och fallskärmshoppare. Tammerfors fallskärmsklubb har sin hemmabas där. På olycksdagen genomförde klubben en uppvisning.

Rykande vrakrester

En läsarbild som publicerades av tidningen Ilta-Sanomat visar rykande rester av planet mitt i skogen.

Ett ögonvittne beskriver för Iltalehti att planet föll rätt ner:

– Jag såg genast att något var fel.

Vittnet som själv ägnar sig åt flyg på fritiden var bland de första som kom fram till haveriplatsen. Där hittade gruppen en av passagerarna skadad med fallskärm på ryggen. Personen var vid liv, men medvetslös.

De överlevande fördes till sjukhus, men ingen av dem ska ha varit allvarligt skadad.

Föll krängande

Ögonvittnet Markus Kuosmanen säger till etermediebolaget Yle att flygplanet, av typen Comp Air 8, såg ut att hamna i spinn och föll snabbt mot marken krängande.

– Före det hördes inga särskilda ljud. Däremot såg det ut som om en bit av planet lossnade, säger han.

Brandkåren var framme vid haveristen inom ungefär en kvart. Ville Hakala, som deltog i släckningsarbetet, säger till nyhetsbyrån FNB att flygplanskroppen stod i lågor då brandkåren anlände. Han säger att planet slogs i bitar.

– Själva släckningsarbetet tog ungefär fem minuter, säger Hakala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.