Halvor Vatnar från pilotfacket har förhandlat med flygbolaget Norwegian – utan framgång. Foto: TT

Flygstrejken: Förhandlingar avbrutna

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan flygbolaget Norwegian och pilotfacket har avbrutits, efter 16 timmar vid förhandlingsbordet. Detta betyder att strejken fortsätter, och man räknar med att omkring 20.000 passagerare kommer att drabbas i dag.

Medlaren Nils Dalseide kom med beskedet halv sex på lördagsmorgonen. Då hade parterna förhandlat i över 16 timmar.

Enligt Halvor Vatnar, från pilotfacket, har hans sida varit tillmötesgående i samtalen och villiga att bidra till en uppgörelse.

Norwegianstrejken

– Problemet är att arbetsgivaren bara tar, utan att ge någonting tillbaka, säger han till NTB.

Norwegians kommunikationschef Anne-Sissel Skånvik menar däremot att flygbolaget sträckt sig långt i förhandlingarna, och att man är ”mycket besvikna” över att strejken fortsätter.

”Oförenliga med varandra”

Facket kräver att piloterna ska få teckna kollektivavtal med Norwegians moderbolag, istället för med olika dotterbolag i koncernen.Konflikten trappades upp ytterligare när Norwegian på torsdagen meddelade att man flyttar över de strejkande piloterna till tre nybildade dotterbolag i Norge, Sverige och Danmark.

NTB erfar att tonen mellan parterna varit hård under natten.

– Parterna har meddelat att de står fast vid sina bud, som är oförenliga med varandra, och att det inte finns några skäl att få till en tillfällig lösning. Då blev vi tvugna att konstatera att det inte är sannolikt att ytterligare medling kommer att leda till en samförståndslösning som alternativ till konflikten, säger Nils Dalseide.

Får stöd

Norwegian uppskattar att omkring 20.000 passagerare i Skandinavien drabbas av strejken i dag. I stort sett alla Norwegians inrikesflygningar i Sverige och Norge är inställda.

De strejkande piloterna har fått stöd från paraplyorganisationen för pilotfack, IFALPA, som gått ut med ett brev till alla medlemsorganisationer där man ber sina 100.000 medlemmar i världen att inte att inte ställa upp som personal när Norwegian hyr in plan för att hålla igång flygtrafiken.

Fakta: Norwegianstrejken

Fackförbundet Parat kräver att Norwegians piloter får ett kollektivavtal direkt med moderbolaget Norwegian Air Shuttle, NAS, i stället för med dotterbolaget Norwegian Air Norway, där de är anställda.

I lördags togs 70 piloter ut i strejk på grund av ”dåliga arbetsvillkor”. Sedan dess har konflikten utökats betydligt, med ytterligare 650 piloter. Samtidigt 800 kabinanställda permitterats.

Från onsdagen den 4 mars har nästan alla inrikesavgångar i Sverige, Norge och Danmark ställts in. Även majoriteten av avgångarna mellan de skandinaviska huvudstäderna ställs in.

Norwegian är Skandinaviens tredje största flygbolag med cirka 4.500 medarbetare.

Norwegiankoncernen består av moderbolaget NAS och hel- och delägda dotterbolag i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland och Singapore.

Samtliga skandinaviska piloter är anställda av det norska dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN).

Källa: Norwegian/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet