Flyktingar fick gå iland i Australien

Publicerad

157 båtflyktingar från Sri Lanka har som första grupp på ett halvår tillåtits komma till ett flyktingläger i Australien.

Flyktingarna hölls ombord på ett australiskt tullfartyg i drygt en månad efter att de plockats upp. På fartyget fanns 50 barn.

Gruppen hindrades från att nå fastlandet, vilket givit ny uppmärksamhet åt Australiens kontroversiella sätt att hantera båtflyktingar.

Myndigheterna beslutade att låta flyktingarna komma till fastlandet efter att advokater specialiserade på mänskliga rättigheter vänt sig till landets högsta domstol.

Australiska myndigheter använder sig vanligen av flyktingförläggningar i länder som Papua Nya Guinea och den lilla önationen Nauru för att utreda båtflyktingarnas asylskäl.

Enligt Australiens immigrationsminister Scott Morrison kommer den aktuella gruppen inte från Sri Lanka utan från Indien. Han beskriver dem som ekonomiska flyktingar från ”en levande demokrati och god samarbetspartner”, utan skäl att få stanna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.