Sexåriga 'A S' har suttit inspärrad på Julön i över ett år. Nu ingår hon i en grupp asylsökande som stämmer Australien för dålig vård, i hopp om att luckra upp landets extremt hårda flyktingpolitik. Teckningarna har gjorts av barn på Julön och lämnats över till Australiensiska kommissionen för mänskliga rättigheter. Foto: Australian Human Rights Commission

Flyktingar stämmer Australien

Uppdaterad
Publicerad

Migranter till Australien blockas från att komma in i landet – om det tar båten. I stället dumpas de på en ö i havet.

Australiens flyktingregler är sedan mitten av 2013 kontroversiella: Migranter som försöker komma med båt får inte asyl, oavsett hur starka skäl de har. I väntan på att kunna skickas någon annanstans sätts de i läger på bland annat Julön, över 150 landmil från Australiens fastland.

Nu hjälper jurister flyktingarna att lämna in en grupptalan.

”Regeringen berövar alldeles för många barn deras barndom”, säger juristen Jacob Varghese i en kommuniké.

Uppgifter i australiensisk media finns att ett dussintal mammor i gruppen av migranter från Sri Lanka ska ha försökt begå självmord efter att ha fått besked om att deras barn kommer ha större möjlighet att komma vidare till Australien utan dem.

Het debatt i parlamentet

Migrantionsfrågan om de strandsatte migranterna har diskuterats livligt i det australienskiska parlamentet. Bland annat ställer senatorn Kim Carr, som representerar oppositionen, men som är talesperson i migrationsfrågor hur många som har skickats hem redan.

– Kommer regeringen att skicka tillbak dessa migrabter till Sri Lanka frågar han under en debatt i det australienskiska parlamentet? frågar han.

Stoppas efter ny lag

Senator Michaelia Cash, assuisnt border protection minister säger i ett replikskifte att att det är slående hur den förra regeringen inte heller har skött frågan om asylsökande från Sri Lanka.

– Det är hyckleri, säger hon.

Enligt Sydney Morning Herald beror situationen på att de personer som söker asyl i Australien efter den 19 juli 2013 kommer inte att få asyl, enligt ett beslut som antogs av den tidigare premiärminsitern i Australien Kevin Rudd.

Migrationsminstern: ”Ingen idé”

Migrationsminister Scott Morrison har svarat att hälsovården på Julön håller fullgod standard.

Australiens regering har gjort upp med Papua Nya Guinea och Nauru om att dessa fattigare länder ska ta emot de migranter som har genuina flyktingskäl. Syftet är att skicka signalen att det inte är någon idé att ge sig ut på livsfarliga sjöresor mot Australien.

Och enligt Morrison fungerar detta precis som tänkt. Att minderåriga hålls inspärrade är beklagligt, men i ett bredare perspektiv ”hindrar det att barn dör till sjöss”, hävdar ministern.

Fakta

Australiens ”Stillahavs-lösning”

Australiens hårdnande flyktingpolitik går sedan början av 2000-talet under namnet Pacific Solution (”Stillahavs-lösningen”).

I korthet går den sedan 2013 ut på att inga båtflyktingar ska tillåtas på Australiens fastland. De ska stoppas och föras till Julön för utredning. De som har genuina asylskäl får möjlighet att bosätta sig i Papua Nya Guinea eller Nauru.

Eftersom Australien betalar för hela processen har det avtal som nu kallas Regional Resettlement Arrangement blivit en mycket viktig inkomstkälla för de fattiga Stillahavs-länderna Papua Nya Guinea och Nauru.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.