Protester mot fenomenet syns bland annat i sociala medier. Foto: Skärmdump från Facebook

Flyktingflickor ”skyddas” genom giftermål

Uppdaterad
Publicerad

Fenomenet ”lust jihad” blir allt vanligare i syriska flyktingläger – nu slår Rädda Barnen larm.

Det kallas bland annat ”sutra” och ”lust jihad” – fenomenet att flickor och unga kvinnor i syriska flyktingläger gifts bort för att skydda dem från livet i lägren.

Sedan våldsamheterna i Syrien blossade upp för två år sedan har över en miljon syrier tvingats lämna sina hem. Många har tagit sin tillflykt till flyktingläger i grannländerna Turkiet, Jordanien och Libanon. Från dessa läger kommer nu rapporter om att allt fler flickor och unga kvinnor gifts bort för att slippa de tuffa levnadsvillkoren i lägren.

Syrienkriget

Redan i höstas började framför allt arabiska medier rapportera om fenomenet och i en rapport som publicerades i förra veckan skriver Rädda Barnen att antalet anmälningar om att syriska flyktingflickor gifts bort blir allt fler.

Omfattningen av problemet är dock svårt att avgöra på grund av bristande information från de olika flyktinglägren. 

– Vi vet inte exakt hur många barn det gäller, men våra kollegor på plats är oroliga över ökningen. Att gifta bort sin dotter är en strategi som familjer har i sådana här krissituationer. Det är ett sätt att stärka familjens försörjning, samt att familjerna tror att giftermål kan skydda döttrarna mot våld och sexuella övergrepp, säger Åsa Olsson, tematisk rådgivare för barns trygghet och skydd i katastrofer på svenska Rädda Barnen.

”Var tvungna gifta bort henne”

Hon berättar att flickor som gifts bort vid tidig ålder utsätts för olika risker, som att inte kunna fullfölja sin skolgång, att bli gravid i alltför unga år samt att utsättas för sexuella övergrepp.

I Rädda Barnens rapport citeras tvåbarnsmoderna Um Ali som berättar: 

”Min dotter är 16 och hon älskade skolan. Vi kunde inte skydda henne, så vi var tvungna att gifta bort henne. Hon måste få en beskyddare.”

Att ”beskyddarna” väljer att gifta sig med syriska flyktingar kan så klart bero på kärlek men flera medier uppger att ett annat skäl är att hemgiften är lägre för flyktingarna än för de inhemska kvinnorna.

En syrisk fru ger också brudgummen status eftersom det i flera av de syriska grannländerna ses som att han då deltar i den syriska frihetskampen – något som gett upphov till det något osmickrande uttrycket ”lust jihad” för att förklara fenomenet.

Lägren förvandlade till slavmarknad

The Arabic Network for Human Rights rapporterar också att den syriska regimen i höstas konfiskerade en hel utgåva av en tidsskrift som uppmärksammade problemet med ”skyddsäktenskap”. Och när organisationen beskriver fenomenet skriver de att lägren förvandlats till slavmarknader där flickor bjuds ut för giftermål till män som uppges resa från såväl Gulfregionen som Nordafrika.

The Telegraph uppmärksammar också hur särskilda ”äktenskapsagenter” i Jordanien föremedlat hundratals kvinnor från lägren till män som inte haft för avsikt att gifta sig med sin ”brud.”

Den traditionella hemgiften betalas men efter bara en veckas bröllop väljer mannen att skilja sig från sin syriska brud, som inte sällan är gravid när hon överges. Tidningen skriver också att FN-företrädare uppskattar att minst 500 underåriga syriskor giftes bort förra året.

Protester mot fenomenet har bland annat märkts i Facebookgrupper som the Arabic Critic, “Syrian Women with the Revolution” och ”Refugees, Not Prisoners,” som också försökt öka de syriska familjernas medvetenhet om farorna med ”skyddsäktenskap”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet