De flesta flyktingarna stoppas av den marockanska gränspolisen innan de hunnit ta sig över staketet till Europa Foto: SVT

Här försöker flyktingarna ta sig in i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har över 50.000 flyktingar tagit sig över Europas gränser. Det är fler än under hela 2013. SVT har besökt den hårdbevakade gränsen vid spanska Melilla, där 2.000 flyktingar försöker ta sig över varje år.

Ännu ett försök att ta sig över staketet som utgör gränsen mellan Europa och Afrika har just stoppats av den spanska gränspolisen. Den här gången är det en grupp på 400 flyktingar som skickas tillbaka till Marocko.

– Sannolikt kommer de att  försöka igen, säger Jaja Debroux som vi möter vid den spanska gränsen och som själv behövde tre försök för att ta sig över.

– Vi blev stoppade vid det andra staketet första gången säger han, och pekar mot den dubbla raden av stängsel som utgör Europas södra landgräns mot Afrika.

Flyktingar klättrar och springer

Vi befinner oss i Melilla som geografiskt ligger inbäddat i Marocko men tillhör Europa sedan 1400-talet . I den autonoma staden bor i dag 72.000 människor, och varje år försöker ungefär 2.000 flyktingar ta sig över det sex meter höga stängslet genom att klättra i stora grupper och sedan springa in i Spanien så långt de kan.

Jaja Debroux kompis vill inte berätta vad han heter. Men han berättar om sitt första försök att ta sig över det höga staketet.

– Den första gången ramlade jag, säger han och visar ärren på kroppen som han fick i fallet.

Han berättar att han också behövde tre försök på sig innan han lyckades ta sig in i Spanien. De första gången blev han förd tillbaka med våld säger han.

Visar bilder på ”pushbacks”

De spanska myndigheterna får också skarp kritik från människorättsorganisationer som hävdar att de bryter mot lagen om mänskliga rättigheter genom att hindra flyktingar som faktiskt lyckats ta sig in i Spanien för att söka uppehållstillstånd. José Palazon som bevakat frågan i 20 år visar oss filmer han själv tagit på vad han hävdar är frågan om så kallade ”pushbacks”.

– Vad vi ser på den här videon är hur ”Guardia Civil”, den spanska gränspolisen, griper dem och lämnar över dem till den marockanska polisen, och att de tvingas tillbaka genom grindarna till den marockanska sidan. Det är olagligt och helt otroligt, lägger han till.

Oklart var gränsen går

De spanska myndigheterna vill inte svara på kritiken inför SVT:s kamera, men säger att flyktingar inte skickas tillbaka. Myndigheterna säger att det inte tydligt går att säga när någon passerat den spanska gränsen, utan att det är en bedömningsfråga från fall till fall.

Vi pratar med flera vakter, och de har alla lite olika beskrivningar av var gränsen går. Men det är helt klart ett känsligt ämne, och vi ombeds att lämna flyktinglägret när vi ställer för många frågor. Istället körs vi till en annan del av den sju kilometer långa gränsen för att förevisas hur bra skyddad den är. Gränspolisen, som inte vill vara med på bild, visar hur staketet är förstärkt med tätare nät längst upp så att det ska bli svårare att klättra upp. Längst upp finns också kameror som börjar filma när rörelsesensorer ger utslag, och då går larmet. På en och en halv minut kan vakter komma till platsen.

Kallas fortet Europa

Det enda andra sättet att ta sig över gränsen om man inte har papper är via båt till havs, eller genom att köpa sig en plats av flyktingsmugglare till en kostnad av mellan 20.000 och 30.000 svenska kronor per person.

Flyktingsituationen i världen har aldrig varit mer dramatisk än nu. Antalet flyktingar globalt överstiger för första gången sedan andra världskriget 50 miljoner. I år har över 50.000 flyktingar redan tagit sig över gränsen och in i Europa vilket är fler än den totala summan på hela 2013. De allra flesta kommer dock in via Italien och Grekland, för det är svårt och mycket farligt att ta sig in i det som har kommit att kallas fortet Europa via den spanska gränsen i Melilla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.