Ukrainare som flytt från stridsområdet i östra Ukraina Foto: TT

Flyktingströmmarna ökar i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Striderna kring Luhansk ökar och allt fler tar nu sin tillflykt till Dnipropetrovsk. Många människor har flytt hals över huvud och äger bara kläderna på kroppen.

SVT:s utsända, Elin Jönsson, befinner sig i Dnipropetrovsk, en industristad med en miljon invånare ca 30 mil från de värsta striderna. Staden har nu blivit en tillflykt för flyktingar från områdena kring Luhansk.

– Tidigare har man inte känt av striderna här men nu märks det, säger Elin Jönsson. Det är inte så att det hörs något, men man märker att en spänd stämning har smugit sig på och människor här har börjat skaffa sig skyddsutrustning.

Krimkonflikten

Strider länge till

Många människor har fått fly hals över huvud från sina hem då byarna de bott i plötsligt börjat beskjutas. Att striderna skulle upphöra håller invånarna i Dnipropetrovsk för osannolikt, många tror att det här kommer att hålla på i minst ett år till.

– Jag träffade en ensamstående mamma, Natasha, som flytt från sitt hem med sin trettonåriga dotter. Huset de bodde i bombades och de kunde inte ta med sig mer än kläderna de hade på sig. Nu är hon orolig för sina föräldrar som är kvar i området, samtidigt som hon är inställd på att skaffa sig en tillvaro här, säger Elin Jönsson.

Solidaritet med flyktingarna

Många av flyktingarna bor inhysta hos släktingar, men även skolor och andra offentliga lokaler har upplåtits åt dem. Behovet av mat, filtar och andra förnödenheter är stort. Många vittnar om en ohållbar situation i östra Ukraina.

– De flyktingar jag har träffat har beskrivit situationen i stridsområdet som desperat. Det finns ingen el, ingen mat, ingenting, säger Elin Jönsson.

Dnipropetrovsk är en välmående industristad och ett starkt fäste för motståndet mot de ryska separatisterna. Många är etniska ryssar, men ser sig själva som ukrainare och vill tillhöra Europa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet