Släktingar till ett av krigets offer sörjer under en begravning i Mariupol, Ukraina. Foto: TT

FN: 6.000 döda i kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Över 6.000 personer har dödats i inbördeskriget i Ukraina sedan april förra året, uppger FN.

I siffran ingår både soldater och civila, men i en ny rapport beskrivs en mycket svår situation för den ukrainska civilbefolkningen, som inte bara utsätts för bombningar utan också drabbas av godtyckliga gripanden, tortyr och försvinnanden.

Antalet internflyktingar som har registrerats i Ukraina uppgår nu till en miljon, varav över hälften, minst 600.000 personer, är pensionärer som blivit av med sina regelbundna inkomster.

Krimkonflikten

Det framgår av den senaste FN-rapporten från den blodiga konflikten i landet.

Tvingas lämna sina hem

Våldsspiralen och allt sämre levnadsförhållanden har tvingat fler och fler människor att lämna sina hem. Många har fastnat mitt emellan de stridande parterna och tvingats ta skydd i källare och undervåningar utan dricksvatten, mat, elektricitet och värme.

Särskilt pensionärerna har råkat illa ut. Beslutet av den ukrainska regeringen att stoppa utbetalningar av löner, pensioner och socialbidrag till personer från de rebellkontrollerade regionerna har drabbat de äldsta värst, vilket lett till att cirka 60 procent av internflyktingarna är pensionärer.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, uppmanar i ett uttalande alla sidor i konflikten att respektera den skakiga vapenvilan som framförhandlats i Minsk och ”upphöra med alla urskillningslösa bombningar och andra fientligheter som har skapat en fruktansvärd situation för civilbefolkningen”.

Samtidigt inleder USA:s och Rysslands utrikesministrar, John Kerry och Sergej Lavrov, i  dag samtal i Genève med fokus på Ukrainakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet