Foto: Scanpix

FN: Befolkningen ökar mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor i världen kommer troligtvis bli fler än man tidigare beräknat. Men samtidigt har antalet barn som föds slutat att öka.

FN har uppdaterat sina beräkningar för befolkningstillväxten i världen. Till år 2050 uppskattas världens befolkning nå 9,6 miljarder och till år 2100 beräknas nära 11 miljarder människor leva på jorden. Den nya siffran är drygt 680 miljoner fler personer än siffran som presenterades för två år sedan.

Anledningen till ökningen är att det genomsnittliga antalet barn per kvinna i fattiga afrikanska länder visade sig vara högre än tidigare beräknat. Tidigare trodde man att genomsnittet låg på fyra barn per kvinna, nu är siffran ändrad till fem. Enligt den nya beräkningen kan antalet människor boende i Afrika nära fyrdubblas till år 2100.

Antalet barn slutat öka

Men osäkerheten kring siffran är stor, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Speciellt svårt är det att förutse hur det kommer att se ut efter år 2050, säger Rosling som samtidigt framhäver vikten att inte stirra sig blind på totalsiffran.

– Det viktigaste i sammanhanget är att antalet barn slutat att öka. Siffran för antalet barn som föds per kvinna är i dag 2,5. I slutet på århundradet kommer det vara ungefär lika många. Den största ökningen vi ser är att vi fyller upp de äldre generationerna, att de som redan är födda lever sitt liv, säger han.

Många saknar preventivmedel

I Afrika ökar antalet barn samtidigt som barnafödandet minskar i Asien. I Europa finns en stor osäkerhet för framtiden i hur många barn vi kommer att välja att skaffa oss, säger Rosling som säger att det är troligt att branta befolkningskurvan efter 2100 kommer att avstanna.

Enligt Rosling är en av anledningarna till den höga barnafödseln i fattiga delar av Afrika avsaknaden av preventivmedel. Han hänvisar till en undersökning som visar att 25 procent av kvinnorna vill använda preventivmedel för att undvika graviditet, utan att det finns tillgängligt.

Många missförstånd om befolkningsökningen

Rosling säger att det finns många missförstånd kring befolkningsfrågan. Han säger bland annat att många bland annat felaktigt generaliserar kring regioners befolkningstillväxt. Som exempel föds det i både Brasilien och Iran färre barn än i Sverige. I Etiopiens huvudstad Addis Abeba föds det för närvarande bara 1,3 barn per kvinna.

– Många säger att vi måste stoppa vid den befolkning vi har i dag, men det kan vi inte. De flesta av de tillkommande miljarderna är oundvikliga. Jag tror att det är för mycket fokus på antalet människor. Det finns ett talesätt som lyder ”ta hand om människorna så tar befolkningen hand om sig själv”.

Fakta: Ökningen av befolkningen i världen

Hans Rosling talar i Doha om befolkingsökningen i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.