Foto: TT

FN-chefen: Återuppta dialog om krisen omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar nu alla parter att omedelbart återuppta en ”konstruktiv dialog” för att lösa Ukrainakrisen. Samtidigt kallar också FN:s säkerhetsråd till sitt första möte om krisen sedan Krim i helgen röstade för att lämna Ukraina.

FN-talespersonen Stephane Dujarric sa på tisdagen att Ban Ki-Moon intensifierat sina diplomatiska försök att lösa krisen. Han står i kontakt med högt uppsatta personer i de huvudinblandade länderna, såväl som med ”alla parter med intressen i den”.

Det är med ”ökande oro” som FN-chefen följt den senaste händelseutvecklingen på Krim, meddelade Dujarric. Han upprepade Ban Ki-Moons uppmaning till parterna – att intensifiera försöken att lösa krisen, baserat på FN-stadgans principer om respekt för suveränitet, territoriell integritet och enighet, rapporterar nyhetsbyrån AP.   

Ordföranden för FN:s säkerhetsråd meddelar också att rådet under onsdagen kommer att hålla ett öppet möte om Ukraina efter att bland andra vice generalsekreterare Jan Eliasson besökt landet. I lördags stoppade medlemslandet Ryssland en resolution i säkerhetsrådet som skulle ha deklarerat omröstningen på Krimhalvön olaglig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet