En palestinsk kvinna står i spillrorna i ett klassrum i FN-skolan som attackerades på onsdagsmorgonen. Foto: TT

FN: Flyktingarna dödades i sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Många av de palestinska flyktingar som dödades i attacken mot en FN-skola, sov när granaterna slog in i byggnaden, enligt UNRWA. Israels tidigare president Shimon Peres säger att målet nu borde vara att nå en vapenvila.

Blodstänkta golv och madrasser i klassrummen, överlevare som letar bland spillrorna efter kroppsdelar att begrava efter granatattacken. Omkring 3.000 människor hade sökt sin tillflykt till skolan i Gazas största flyktingläger Jabalia när den attackerades av Israels militär i gryningen på onsdagen: 19 människor dödades och 125 skadades – fem av dem med livshotande skador, enligt FN.

– Det var fem granater, israeliska stridsvagnsgranater, som träffade människorna och dödade många av dem i sömnen, säger Khalil al-Halabi på FN-organet UNRWA.

Händelsen granskas

En talesperson för Israels militär förklarar att de besvarade granateld från palestinska rebeller i närheten av skolan och att händelsen fortfarande granskas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

UNRWA uppgav i tisdags att de hittat raketer gömda i en annan skolbyggnad i Gaza – för tredje gången sedan militäroperationen inleddes för 23 dagar sedan.

Israels tidigare president Shimon Peres, som nyligen avgick, anser att ”kriget har nått sin kulmen” och säger att målet nu är att nå det bästa avtalet för en vapenvila, skriver Times of Israel.

Peres säger vidare att Hamas är mer isolerat än Israel, och att arabvärlden förstår att Hamas är det riktiga hotet mot Gaza. Han efterfrågar också att Hamasstyret i Gaza ersätts med den palestinske presidenten Mahmud Abbas regering på Västbanken.

Tusentals döda

Militären genomförde 75 attacker mot Gazaremsan under natten mot onsdagen samtidigt som israeliska marktrupper gjorde en ”betydande framstöt”, uppger den israeliska arméradion.

Hittills har minst 54 människor dödats under onsdagen. Minst sex av dem är barn, däribland en elvaårig funktionsnedsatt flicka som dog i granatbeskjutning i Gaza city.

I staden Khan Yunis i södra Gaza dödades nio familjemedlemmar av en och samma stridsvagnsgranat. Sju personer ur samma familj dödades i en annan attack.

Sammanlagt har 1 283 palestinier dödats – varav 827 civilpersoner – och 7 170 skadats. Israel har förlorat 53 soldater. Dessutom har fyra civilpersoner dödats i Israel av palestinsk raket- och granatbeskjutning.

Människorättsgrupper uttrycker allt större oro för antalet barn som blir offer i konflikten. FN:s barnfond Unicef uppger att 242 barn har dödats i Gaza. I Israel har sex barn skadats av raketer från Gaza.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.