FN: Gör som Sverige – ge syrier asyl

Uppdaterad
Publicerad

FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres uppmanar fler europeiska länder att göra som Sverige och Tyskland och ge uppehållstillstånd till syriska flyktingar.

– När vi ser över 100 000 personer anlända till Italien, när många av flyktingarna drunknar på vägen. Då framstår det tydligt för mig att vi måste ge fler syrier en laglig väg in i Europa, säger Guterres till SVT under ett besök i Kairo.

– Vår appell är att Sverige och Tyskland ska följas av andra länder. Och att Europa ska skapa sig en europeisk politik på det här området, säger han. 

Många av de som drunknat under sommarens omfattande flyktingkatastrofer på Medelhavet har varit syrier på flykt. Inbördeskriget i Syrien är enligt Guterres den största humanitära katastrofen i vår tid. Halva landets befolkning har fått lämna sina hem. Tre miljoner syriska flyktingar lever i dag i grannländerna.

Viktig signal om fler europeiska länder öppnar upp

Stöd till flyktingmottagning i inbördeskrigets grannländer är viktigt men långt ifrån tillräckligt enligt FN. 96 procent av de syriska flyktingarna lever i dag i grannländerna. Libanon och Jordanien har tagit emot stora mängder flyktingar, men Guterres menar att det är en viktig signal om fler europeiska länder öppnar upp för asyl.

Om inte regionens länder ser att fler länder tar emot flyktingar – och här kan Europa spela en viktig roll – så är det svårt att bevara en fristad även i krigets grannländer, säger Guterres.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.