De mörkbruna områdena på kartan är kontrollerade av IS. Den del av Irak som är ljusbrunt är kurddominerat område. Källor: Institute for the Study of War och BBC. Foto: SVT Design

FN kan ingripa med vapen för att stoppas IS

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd skulle kunna ingripa med väpnad intervention eftersom IS korsat gränsen mellan Irak och Syrien och klassas då som en internationell konflikt, menar Per Jönsson, mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

– IS kontrollerar ett område som är lika stort som Storbritannien. Och många miljoner människor, kanske 5-6-7 miljoner. Man har mer vapen än många större stater har, säger Per Jönsson i SVT:s Aktuellt.

– Till det har man kanske 50.000 krigare, bara i Syrien. Enbart i juli kom det 6.000 nya, delvis utifrån Tjetjenien, europeer, svenskar, engelsmän. Det är en väldig organisation som vi inte har sett motsvarigheten till någon gång tidigare, annorlunda från al Qaida och andra grupper, säger Per Jönsson.

Terroriströrelsen IS

På måndagen gick den syriska regimen ut och sade att den är redo att samarbeta med andra länder för att stoppa extremistgruppen IS. Landets utrikesminister Walid al-Moualem sa i ett uttalande de kan tänka sig ett samarbete med till exempel USA:”de är välkomna att arbeta med oss.”

– USA har ju gjort lite grand de senaste veckorna, men det är mer nålsticksoperationer med flyg. Problemet med USA är ju att man å ena sidan vill hjälpa Bagdad-regimen mot IS, å andra sidan vill man att oppositionen ska vinna i Syrien. Det blir en paradox där för USA att agera på egen hand.

FN får ingripa med vapen

De senaste dagarna kommer uttalanden från flera länder som söker efter ett internationellt ingripande och ett mandat från FN:s säkerhetsråd.

Omvärlden var ju väldigt splittrad till att ingripa mot Assad-regimen och det gick inte. Vad är det som talar för att man nu ska kunna komma överens om ett FN-mandat?

– Att det då stoppades i FN:s säkerhetsråd beror på att Kina och Ryssland la in sitt veto gång på gång. Omvärlden kan aldrig försöka ägna sig åt att förändra regimen i en stat. Nu är det annorlunda för nu är både Syrien och Irak inblandat och IS har så att säga utplånat gränsen mellan länderna – då blir det ju en internationell konflikt.

– Det står i FN:s stadgar att säkerhetsrådet kan ingripa med väpnad intervention för att stoppa hot mot internationell fred och säkerhet. Och det är precis det man kan säga att det handlar om just nu, säger Per Jönsson.

Betyder det att man står på Assad-regimens sida?

– Nja, man kan säga att en enad omvärld står emot den Islamiska staten och i den omvärlden kan man räkna in Assad-regimen. Och Assad-regimen blir i det läget det mindre av två onda ting.

”Avlägsna cancern IS”

Vad tror du kommer hända nu?

– Obama vädjade i fredags om en enad handling för att avlägsna cancern IS innan den sprider sig. Han skulle välkomna om någon tog initiativ i FN:s säkerhetsråd att beordra omvärlden att gå in och stoppa IS. Då kan Obama också försvara ett amerikanskt ingripande – om han har ett FN-mandat.

Vad handlar det om för insatser?

– Det handlar om flygbombningar från USA:s sida, om marktrupper från olika länder, inte minst Turkiet. Men det handlar också om underrättelsetjänster som bara närområdet kan bistå med. USA har inga spioner på marken, men det har till exempel Turkiet och Iran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet