FN klarar inte ebola-mål

Uppdaterad
Publicerad

FN klarar inte helt målsättningen att till den 1 december ha hejdat spridningen av ebolaviruset. Det beror på ökande antal ebolafall i Sierra Leone och senast Mali.

FN-uppdraget UNMEER satte i september som mål att ha 70 procent av ebolapatienterna under behandling och 70 procent av offren begravda på säkert sätt till den 1 december. Men Anthony Banbury, som leder uppdraget, medger nu att det inte helt kan uppnås.

– Vi kommer att överträffa 1 december-målen på några områden. Men vi kommer nästan säkert att inte klara andra. I bägge fallen kommer vi att anpassa oss efter omständigheterna på fältet, säger han i en intervju för Reuters.

Ebolautbrott

Åtta länder drabbade

I den hittills värsta ebolaepidemin har sjukdomsfall konstaterats i åtta länder. Senast är det Mali som har rapporterat åtta fall. Regeringen där övervakar 271 personer som varit i kontakt med en guineansk imam vars ebolasymptom inte upptäcktes. Av de åtta som insjuknat har sex avlidit.

Mali är det sjätte landet i Västafrika som drabbas av utbrottet som dödat över 5 450 personer sedan det första fallet rapporterades i Guinea i början av året.

I Liberia tycks myndigheterna med utländskt bistånd ha fått bukt över smittspridningen. Däremot fortsätter antalet insjuknade att öka i Sierra Leone.

Korrespondenterna om ebolan sänds i kväll den 25 november kl. 20.00 i SVT2 och SVT Play.

Efter programmet  klockan 20.30 kan ni chatta med Claes JB Löfgren samt läkaren och specialisten i katastrofmedicin Johan von Schreeb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet