Gruppvåldtäkten på den 23-åriga studenten skakade Indien och ledde till massprotester mot våld mot kvinnor, liksom hårdare straff för våldtäkt. Foto: Scanpix

Studie: Var fjärde man medger våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde man säger att de begått minst en våldtäkt. Det visar en FN-rapport som studerat våld mot kvinnor i delar av Asien.

Den nya FN-rapporten är den första i sitt slag, där man har studerat hur utbrett våldet mot kvinnor är och vilka orsakerna bakom är.

Tiotusen män från sex länder deltog i undersökningen som publiceras i tidskriften The Lancet Global Health.

Våldtäkt inom relationer visade sig vara särskilt vanligt.

Av dem som erkände våldtäkt, sade knappt hälften att de hade gjort det mer än en gång.

Förekomsten av våldtäkt varierar mellan länderna. I Papua Nya Guinea, sade sex av tio män att de någon gång tvingat en kvinna att ha sex med dem.

Det visade sig också att övergrepp var mindre vanligt i urbana områden. I Bangladesh storstäder var det knappt en av tio och i Sri Lanka drygt en av tio.

I Kambodja, Kina och Indonesien varierade det från en av fem, till att nästan hälften av alla tillfrågade män.

Spelade in svaren i enrum

Författarna säger att resultaten inte representerar hela Asien och Stillahavsområdet, men de tillfrågade i undersökningen ger en god demografisk bild av de studerade länderna.

Frågorna som ställdes var bland annat:

  • Har du någonsin haft sex med din partner när du visste att hon inte ville, men du trodde att hon skulle vara med på det eftersom hon är din fru/partner?
  • Har du någonsin haft sex med en kvinna eller flicka när hon var alltför berusad eller drogad att säga om hon ville det eller inte?

De tillfrågade spelade in sina svar på en dator medan intervjuaren lämnade rummet.

”Sexuell rätt”

Nästan tre fjärdedelar av de som begick våldtäkt sade att de gjorde det för att det såg det som en ”sexuell rättighet”.

– De trodde att de hade rätt att ha sex med kvinnan oavsett samtycke, säger rapportförfattaren Dr Emma Fulu till BBC.

– Den näst vanligaste förklaringen var att våldta var som en form av underhållning, för skojs skull eller för att de var uttråkade, fortsätter hon.

Andra förklaringar var att våldtäkten var som en form av bestraffning eller för att mannen var arg.

– Lite överraskande, var att den minst vanliga förklaringen var alkohol, säger Dr Fulu.

Våld i barndomen bidragande faktor

Män som själva hade utsatts för våld som barn, särskilt sexuella övergrepp, var mer benägna att våldta.

– Det här resultatet skapar en global upprördhet och accentueras av den fruktansvärda gruppvåldtäkten på en student i New Delhi, säger Dr Michele Decker vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore till BBC.

– Mer än hälften av icke-partner våldtäkter förövarna först gjorde så ungdomar, vilket bekräftar att ungdomar är en viktig målgrupp för förebyggande av våldtäkt.

– Ungdomar är en viktig målgrupp för att förebygga våldtäkter. Utmaningen är nu att vända bevis i handling, för att skapa en tryggare framtid för nästa generation av kvinnor och flickor.

Turbulenta områden

Professor Rachel Jewkes, som ledde forskningen i Papua Nya Guinea, menar att området för de tillfrågade, Bougainville, har en särskilt turbulent historia, med inbördeskrig som sträcker sig från slutet av 1980 till efter 2005.

Något som forskarna ser som en del av förklaringen till den höga graden av våldtäker, sex av tio.

– Posttraumatisk stress, okontrollerbar aggression och störda familjerelationer är vanligt i det här området, säger Rachel Jewkes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.