Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet. Foto: Nyhetsbyrån TT

FN-resolution ska hjälpa fler syrier i nöd

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd godkänner en resolution som tillåter att humanitär hjälp förs in i Syrien till människor i desperat behov av mat och medicin, utan regeringens samtycke.

Säkerhetsrådet röstade under måndagen enhälligt för den resolution som tillåter att humanitärt bistånd förs in via gränsländerna till rebellkontrollerade områden i Syrien, utan tillstånd från regeringen. Tidigare har all internationell hjälp gått via huvudstaden Damaskus, vilket lett till att en majoritet av hjälpsändningarna stannat i de regeringskontrollerade områdena.

Enligt FN är 10,8 miljoner människor i Syrien i behov av akut hjälp. Resolutionens mål är främst att få hjälpen att nå fram till de drygt tre miljoner som befinner sig i de svåråtkomliga områden som i dag kontrolleras av rebeller, skriver FN i ett uttalande.

Syrienkriget

Hjälpsändningarna ska övervakas av FN vid fyra gränsövergångar i Turkiet, Irak och Jordanien. Regeringen i Syrien ska fortfarande underrättas om transporterna, men inte ha kontroll över vart hjälpen hamnar.

Den syriska regeringen har protesterat och kritiserat beslutet. Ryssland och Kina, som tidigare stött Bashar al-Assads regering, röstade för resolutionen.

Konflikten i Syrien har nu pågått i över tre år och enligt FN ska över 150.000 människor ha dött.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet