Ett japanskt fartyg jagar vikval i Southern Ocean Whale Sanctuary mellan Antarktis och Tasmanien 2005. Bilderna är tagna från Greenpeace fartyg MY Esperanza som då försökte blockera vägen för valfångarna. Foto: TT

FN stoppar japansk valjakt

Uppdaterad
Publicerad

Japan måste upphöra med valjakten som bedrivs i haven runt Antarktis.

Förbudet klubbades igenom av Internationella domstolen i dag.

Valjakt är förbjuden enligt ett internationellt moratorium från 1986, men Japan har kringgått detta genom att hävda att man jagar valar i vetenskapligt syfte. Domstolen gör tummen ner för det påståendet, enligt AFP.

– Med tanke på att (forskningsprogrammet) JARPA II har pågått sedan 2005, och har inneburit slakt av 3 600 vikvalar, framstår mängden levererade vetenskapliga data som begränsad, konstaterar den slovakiske domaren Peter Tomka.

Japan kommer att acceptera domstolens beslut, trots ”djup besvikelse” över utgången, rapporterar AFP som citerar den japanske chefsförhandlaren.

-I egenskap av rättsstat . . . och som en ansvarsfull medlem i det globala samfundet, kommer Japan att följa domstolens beslut, sade den japanske chefsförhandlaren Koji Tsuruoka till reportrar som samlats utanför domstolen i Haag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.