FN-sändebudet David Nabarro får sin temperatur kontrollerad. Foto: TT

FN: Vändpunkt i kampen mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Ebolautbrottet i Västafrika kan ha nått en vändpunkt – och snart kan epidemin vara över, enligt FN-sändebudet David Nabarro. Antalet smittade i de värst drabbade länderna – Liberia, Sierra Leone och Guinea –  är nu det lägsta på tre månader. Men statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för att ta ut segern i förskott.

– Ebolaepidemin har nått en vändpunkt, absolut, men vi ska vara försiktiga med att ropa hej innan vi kommit över bäcken, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Skulle det vara så att den internationella sjukvårdsinsats som satts in skulle försvinna finns det stor risk att utbrottet brakar loss igen.

I höstas varnade amerikanska folkhälsomyndigheten CDC för att mellan 500.000 och 1,4 miljoner människor skulle kunna ha smittats av ebola i januari 2015. Men enligt de senaste siffrorna från världshälsoorganisationen WHO har drygt 21.000 människor smittats, och omkring 8500 personer dött av det fruktade viruset.

Befolkningens förmåga underskattades

Att  det värsta scenariot inte slog in beror på flera saker, säger Anders Tegnell.

– Sjukvården i de drabbade länderna lyckades ordna fram betydligt fler isoleringsplatser för ebolapatienterna än vad som först antogs, säger han.  

Dessutom underskattade många beräkningar lokalbefolkningens förmåga att ta till sig råd och instruktioner från sjukvården.

– Befolkningen i de drabbade länderna har varit betydligt mer mottagliga för instruktioner att följa allmänna hygienråd och att uppsöka sjukvården om de blir sjuka än vad modellerna utgick ifrån, säger Anders Tegnell.

Annan karaktär hos utbrottet

Han tror att epidemin som den ser ut just nu, med mellan tio till tjugo nya fall av ebola per dag i Västafrika, kommer fortsätta ett bra tag till.

– Utbrottet har en annan karaktär nu, med ett färre antal smittade utspridda över större geografiska områden än tidigare, vilket kräver en annan typ av åtgärder än de vi sett hittills. Därför är det viktigt att den internationella insatsen fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.