Foto: TT

FN väntas kriminalisera terrorresor

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli kriminellt att åka utomlands för att stödja en terroristorganisation. I FN förbereds ett förslag som tvingar medlemsländerna att stifta lagar om detta.

Det är ett initiativ från USA som väntas få stöd av alla 15 medlemmar i FN:s säkerhetsråd, inklusive Ryssland.

Bakgrunden är rapporter om det stora antalet stridande utlänningar i terrororganisationer. Särskilt har fokus riktats mot dem som kommer från Västeuropa och USA.

Terroriströrelsen IS

Risken anses vara stor att jihadisterna när de vänder hem ska ta med sig sina nya erfarenheter och fortsätta med terrordåd i sina hemländer.

Lagligt bindande

Det förslag som USA har arbetat med faller under FN-stadgans sjunde kapitel. Det gör att det är lagligt bindande för alla FN:s 193 medlemmar. Det ger också säkerhetsrådet möjlighet att utfärda ekonomiska straffåtgärder (sanktioner) mot dem som bryter mot regeln.

Däremot innehåller förslaget inte regler om att militärt våld ska användas mot länder som struntar i bestämmelsen.

Förslaget väntas bli antaget på ett sammanträde den 24 september, då president Barack Obama sitter ordförande.

Det gäller att förhindra rekrytering och resor för utländska stridande till militanta extremistiska grupper, som den terroristiska Islamiska staten, IS. Detta ska i lagar betecknas som en allvarlig kriminell förseelse.

Förslaget väntas antas

FN-diplomater anser att säkerhetsrådet troligen kommer att anta detta förslag.

Förslaget innehåller även en klausul om att flygbolag ska lämna sådan information att nationella myndigheter kan ingripa.

Förslaget binder alla FN-stater att stifta lagar som förbjuder planering, förberedelse eller deltagande i terroristdåd. Likaså förbjuds att utföra och erbjuda träning för terrordåd.

12.000 i Irak och Syrien

Enligt en expert som hörts av FN:s säkerhetsråd har 12.000 personer från 74 länder åkt till Irak och Syrien för att slåss. Det säger professor Peter Neumann, terroristexpert vid King’s College i London till nyhetsbyrån Reuters.

– Detta är den största mobiliseringen av terrorister sedan kriget i Afghanistan på 1980-talet, som bland annat ledde till bildandet av al-Qaida, påpekar han. Då rörde det sig om 20.000 som slogs mot den sovjetiska ockupationen.

De nätverk som nu bildas i Syrien och i Irak kan bli stommen till en ny generation terrorister, framhåller han.

Ökad tillströmning

Han säger att tillströmningen till IS ökade sedan terrororganisationen intagit den nordirakiska staden Mosul.

Till nyhetsbyrån Associated Press, AP, säger han att siffrorna för deltagande från olika västeuropeiska länder ser ut så här: Från Frankrike 700, Storbritannien 500, Tyskland 400, Belgien 300 och från vardera Danmark, Norge och Sverige 50-100.

Cirka 100 kommer från USA. Från Tunisien kommer 3.000, från Saudiarabien mellan 1.200 och 1.500 och från Jordanien och Marocko vardera cirka 1.500.

– I förhållande till folkmängden är de mest berörda länderna Belgien, Nederländerna och de skandinaviska länderna.

Svenska initiativ

Alliansen vill utreda om det behövs kraftigare åtgärder för att stoppa resor i syfte att delta i strid eller vapenträning utomlands, skrev företrädare för de fyra regeringspartierna på Svenska Dagbladets debattsida den 1 september. Det gäller för organisationer som FN och EU har terroriststämplat.

I Alliansens förslag ska utredaren också titta på eventuell förstärkt kriminalisering av deltagande i väpnade konflikter med sådana organisationer.

Även Socialdemokraterna vill utreda hur Sverige ska kunna kriminalisera deltagandet i terroroperationer eller utbildningar. Utredningen ska se över hur ett generellt förbud att delta i väpnad strid utomlands kan införas. På SVT Opinion skrev Socialdemokraterna Urban Ahlin och Morgan Johansson att enbart förbjuda ett deltagande i terrorlistade organisationer med stor sannolikhet skulle vara för overksamt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet