Regionpresidenten Atrur Mas till vänster grattas efter att det att det regionala parlamentet beslutat hålla en ”rådgivande” omröstning för Katalansk självständighet. Foto: TT/AP

Folkomröstning kommer att utlysas i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Den katalanske regionpresidenten, Artur Mas, meddelar att han kommer att utlysa en folkomröstning om självständighet från Spanien redan inom några dagar.

I fredags godkände Kataloniens regionala parlament en lag som regionens ledare säger ger dem mandat att hålla en icke-bindande ”konsultation” – en folkomröstning – den 9 november.

Spanska regeringen motsätter sig planerna och säger att en folkomröstning strider mot grundlagen.

De katalanska självständighetssträvandena har förstärkts av den ekonomiska kris som drabbat Spanien de senaste åren. Katalonien med 7,5 miljoner invånare, eget språk och egen kulturell identitet tvingas till stora skatteöverföringar till den spanska staten.

Opinionsmätningar visar att det är något fler som är för självständighet än som är emot om det vore omröstning i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.