Vattenpuss. Emma och Eirik fick kyssas flera minuter i regnet så att NRK:s fotograf kunde ta de bilder som behövdes till reportaget om ”kärleksön” Utöya. Foto: Siv Sandvik, NRK

”För oss betyder Utöya kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Utöya är för de allra flesta förknippat med Norges värsta massaker i nutid. Men 17-åriga Emma Auran Christensen och 19-åriga Eirik Schröder tänker i första hand på kärlek när någon nämner ”Utöya”. NRK har träffat paret.

–Det är inte så enkelt att säga det, att när jag tänker på Utöya, då tänker jag på kärlek, säger Emma Auran Christensen till NRK.

På förmiddagen den 22:a juli 2011 regnade det på Utöya. I regnet, iklädda regnjackor, stod Emma och Eirik och kysstes i flera minuter så att fotografen från NRK kunde få de bilder som behövdes till reportaget om ”kärleksön” Utöya.

Årsdagen av 22 juli-dåden

Det kyssande paret var ett lysande exempel på att politiken inte alltid stod i centrum på ön där det socialdemokratiska ungdomsförbundet Arbeiedernes Ungdomsfylking, AUF, anordnat sommarläger sedan 50-talet.

Förälskade lägerledare

Sommaren 2010 var både Emma och Eirik lägerledare på sommarlägret och fick upp ögonen för varandra redan under ledarkursen – innan själva lägret startade. När det var dags att lämna ön var Emma och Eirik ett par och ett år senare stod de där i regnet och kysstes framför kameran. När reportern kom tillbaka till Oslo exploderade bomben i regeringskvarteret.

Strax därefter anlände Anders Behring Breivik till ”kärleksön” där Emma blev vittne till en av de första dödsskjutningarna. Hon flydde till kafébyggnaden – och där stod Eirik.

–Det var avgörande att vi fann varandra med en gång, säger Emma Auran Christensen till NRK.

Istället för leta efter varandra kunde paret istället koncentrera sig på att överleva.

Räddades av båt

Från cafébyggnaden sprang de över ön och trots att de hörde att skytten närmade sig deras gömställe lyckades de ta sig ner i vattnet och simma ut till en båt som räddade dem. Kvar på ön, bland annat på Kärleksstigen där Emma och Eirik kysstes för första gången, låg flera av deras döda kompisar.

På söndag återvända paret till Utöya för att tillsammans med övriga AUF:are delta i en minnesceremoni på ön.  

–För mig är det att ta Utöya tillbaka, och jag vet att flera av de vänner jag miste hade velat att vi fortsätter att skapa nya glada minnen på ön. För min del är det här det bästa sättet att minnas de vi har förlorat – att låta ön bli Utöya igen, säger Emma.

–Det är väldigt många som tänker på det som skedde den 22:a juli när de hör ”Utöya”. Men för mig är det först och främst de goda minnena som dyker upp i huvudet, det är vårt sommarparadis och det var där jag träffade min flickvän, säger Eirik Schröder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Årsdagen av 22 juli-dåden

Mer i ämnet