Nya fall av fågelinfluensa Foto: SVT

Första dödsfallet av H5N1 i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av fågelinfluensa, H5N1, har registrerats i Kanada i samband med att en kanadensisk medborgare avlidit i sjukdomen.

Dödsfallet ägde rum den 3 januari, efter att den avlidna återvänt från en resa till Kina i december i fjol. Mannen ska ha blivit sjuk ombord en flight från Kina, och senare isolerats på ett sjukhus i Alberta. Enligt de kanadensiska smittskyddsmyndihgeten ska fallet vara isolerat och inte utgöra något hot mot befolkningen i landet. Enligt hälsomyndigheten i den kanadensiska provinsen Alberta finns 38 kända fall av att personer runt om i världen smittats av fågelinfluensan under 2013 – 24 av de smittade avled senare.

Flera fall i Hongkong

Också i Hongkong rapporteras har det tredje fallet av fågelinfluensa på kort tid konstaterats, men av en annan stam,  H7N9.

En 65årig man ligger inlagd på sjukhus och hans tillstånd bedöms som kritiskt. Mannen ska ha ha smittats av influensan efter en resa i Kina.

Hongkong har nu förbjudit import av fjäderfä från södra Kina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.