Foto: TT

Första ebolafallet utanför Afrika

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ett fall av blödarsjukdomen ebola konstaterats utanför den afrikanska kontinenten.

Patienten uppges vara en vuxen person som blev smittad i Liberia och sedan flög till Texas i USA. Där sökte personen vård med symptom som nu bekräftats ha orsakats av ebola.

Patienten utvecklade symptomen några dagar efter att han kom till Texas.

– Vi tror inte att det föreligger något hot gentemot andra passagerare på planet, som kan ha flugit tillsammans med patienten till USA, säger CDC-chefen Tom Frieden på en presskonferens som snabbt sammankallades efter att fallet offentliggjorts.

Fler kan ha smittas

Frieden använder också uttrycket ”noll risk”, när han talar om den smittades medpassagerare, uppger nyhetsbyrån AFP.

Däremot kan patienten potentiellt ha exponerat en ”handfull” familjemedlemmar eller andra personer för viruset, och enligt Frieden är det ”fullt möjligt att någon som har haft kontakt med den smittade personen kan utveckla ebola de kommande veckorna”.

Sökte vård efter sex dagar

Den smittade anlände till USA den 20 september och sökte vård sex dagar senare, rapporterar Reuters. Patienten befinner sig nu på ett sjukhus i Dallas i Texas. För närvarande överväger man att använda mediciner som ännu bara finns på försöksstadiet, eller möjligen blodplasma från patienter som tillfrisknat från ebola, i vården av Dallas-patienten.

Obama informerad

Under presskonferensen betonade också Tom Frieden att ”man inte tvivlar på att landet kommer att kunna kontrollera det här ebola-fallet, så att det inte sprider sig vidare.”

USA:s president Barack Obama har enligt Vita huset informerats av CDC om det aktuella fallet.

Fyra hjälparbetare som smittats av ebola har tidigare flugits till USA för behandling. Detta är dock det första fallet med någon som själv rest till USA, skriver NBC.

Minst 3 091 personer har enligt Världshälsoorganisation WHO dött i epidemin som härjar flera länder i Västafrika.

Fakta: Ebola inte luftburet

Ebolaviruset orsakar en blödarfeber som vid tidigare utbrott har varit dödlig för 50-90 procent av de smittade. Inkubationstiden är upp till tre veckor och de första symptomen är influensaliknande: feber, matthet och huvudvärk.

Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar – vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Smittan är inte luftburen.

Det finns hittills inget erkänt botemedel och vårdmyndigheter koncentrerar sig på att sprida kunskaper om smittan, isolera drabbade och spåra deras kontakter samt att behandla symptomen med vätska, smärtlindrande och febernedsättande mediciner för att hjälpa immunförsvaret.

Källor: WHO med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.