Fikru Maru. Foto: Privat

Fikru Marus första ord från fängelset i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien berättar nu för SVT Nyheter för första gången själv om sin sorg och frustration.

Den 63-årige hjärtläkaren sitter fängslad i Kilinto-fängelset utanför huvudstaden Addis Abeba, sedan han greps i maj förra året. Det finns ingen möjlighet för medier att besöka Fikru Maru i fängelset, men med hjälp av dottern Emy Maru har SVT Nyheter fått hjälp med att få svar på sina frågor.

Hur mår du?

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Det är frustrerande, jag vet inte vad som kommer att hända. Ena stunden säger de att det kommer ett beslut och nästa att det blir uppskjutet. Jag bara räknar dagarna, säger Fikru Maru.

– Det är en rättslig process som jag inte kan föreställa mig äger rum i andra länder.

Förstår inte åtalet

Fikru Maru är en bland många gripna i vad som beskrivs som Etiopiens största korruptionsaffär. Men Fikru Maru är inte anklagad för korruption. Han ska enligt åklagaren haft kännedom om att ett tidigare åtal mot honom lagts ner på felaktiga grunder, alternativt haft en hemlig kontakt med den tjänsteman inom tullmyndigheten som la ner det gamla åtalet.

– Vad den hemliga kontakten skulle vara förstår jag inte. Jag har bara träffat honom i 30 minuter i hans rum i närvaro av en åklagare.

Åtal för olaglig uturstning nedlagd

Tillsammans med svenska kollegor och stöd från svenska Swedfund startade Fikru Maru Etiopiens första hjärtklinik Addis cardiac hospital. I samband med en resa från Sverige tog han med sig medicinsk utrustning, men eftersom han saknade originalfakturor fick han inte föra in utrustningen i landet.

När han skulle flyga hem till Sverige fungerade inte den enda bankomaten på flygplatsen och han hade inte tillräckligt med kontanter för att betala övervikten på flyget.

Utrustningen lämnades kvar i tullen. Det Fikru Maru inte visste var att det var olagligt och han åtalades. En tid senare lades åtalet ner av tullens egen åklagare. Samme åklagare som nu är åtalad för korruptionsbrott.

– Det är riktigt att han la ner åtalet och det var på ett riktigt sätt. Jag hade respekt för den rättsliga processen efter ingripandet av den före detta hälsoministern (den nuvarande utrikesministern). Åtalet lades ner. Mer vet jag inte, konstaterar Fikru Maru

Oro över patienter

Fikru Maru är stark, men han är orolig för sina patienter på Addis cardiac hospital.

– Det är hemskt. Det är väldigt sorgligt. Det finns patienter som har fått defibrillatorer och jag är den enda som kan byta ut dem. Jag hörde att några har avlidit. Det är hemskt och jag kan inte beskriva det, det är sorgligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet