Försvarsministern: Det finns fortfarande hopp

Uppdaterad
Publicerad

Det försvunna passagerarplanet MH 370 sattes medvetet ur kurs och tros ha flugit antingen mot norr eller söder från sin sista kända position, meddelade utredarna vid en presskonferens i dag.

Sökandet som, trappats upp ytterligare, har nu utökats och koncentrerats både norr- och söderut. Efter att Malaysia begärt ännu mer hjälp har Australien inlett sökande i södra Indiska oceanen. I norr har Kazakstan involverats. Det handlar om ett enormt sökområde – mer än 10.000 kilometer från norr till söder. Myndigheterna i Kazakstan har dock under dagen sagt att inget okänt plan har kommit in över deras luftrum.

Fler länder engageras

Sammanlagt har 26 länder engagerats i arbetet med att bringa klarhet i vad som hänt med passagerarplanet som försvann för mer än en vecka sedan med 239 passagerare ombord. Utredarna har inte uteslutit kapning, sabotage eller självmordsdåd. Och alla 227 passagerarna, de tolv i besättningen och flygplatspersonalen undersöks för att se om det finns några kopplingar till terrorism, personliga eller psykiska problem.

Malaysiskt plan försvann

Sista orden från andrepiloten

Vid presskonferensen i dag uppgav också Malaysian Airlines vd, Ahmad Jauhari Yahya att nya uppgifter tyder på att det var andrepiloten, Fariq Abdul Hamid, som uttalade de sista orden från flygplanet ” Okej, god natt”. Det är dock oklart om de uttalades före eller efter planets kommunikationssystem, det så kallade Acar, stängdes av.

På presskonferensen fick utredarna i Malaysia frågan om de spårat någon mobiltrafik från passagerarna efter att planet försvunnit. Men ingen av de närvarande kunde svara på om det hänt.

Franska utredare på plats

I dag kom också franska utredare till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att hjälpa till i sökandet. Utredarna har erfarenhet av sökandet efter det Air France-plan som försvann över Atlanten 2009.

– Det här är annorlunda än Air France-fallet. Den malaysiska situationen är mycket svårare, sade Jean Paul Troadec, specialrådgivare åt de franska flygmyndigheterna.

Teorierna och spekulationerna är många om vad som har hänt det försvunna planet. Och trots att ett omfattande arbete pågår med att kartlägga besättningen och passagerarna är huvudfokus att hitta planet, sade Malaysias försvarsminister Hishammuddin Hussein i dag. Samtidigt uteslöt han inte att planet kan komma att återfinnas oskadat.

– Det faktum att det inte kommit någon nödsignal, inget krav på lösensumma och ingen som tagit på sig skulden gör att det fortfarande finns hopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet