Foto: TT

Fotbollsspelare varnas för selfies med kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Ta inte selfies tillsammans med kvinnliga fans. Den uppmaningen går Irans fotbollsfederation ut med till de manliga spelarna.

Just nu pågår Asiatiska mästerskapet i Australien och Irans matcher har dragit storpublik. Många fans vill ta bilder tillsammans med spelarna, men Irans fotbollsfederation varnar nu landslaget för att de kan straffas om de tar selfies med kvinnliga fans.

Kvinnor får inte närvara i arenor när män sportar i Iran, men utomlands är det inget som hindrar dem från att flockas till landets matcher, nu senast i Asiatiska mästerskapen i Australien.

Kan användas som ”politiska verktyg”

Enligt AFP säger Ali Akbar Mohamedzade, ledare för Irans fotbollsfederations moraliska kommitté, att spelarna riskerar att användas som ”politiska verktyg” om de blir fotade med kvinnor.

– Landslagsspelare bör vara medvetna så att de inte används som ett politiskt verktyg av dem som tar bilder med spelarna, sa han till tidningen Shahrvand.

Han menar att kvinnorna skulle kunna använda bilder för att hävda att de trakasserats av spelarna och säger också att hur kvinnorna ser ut är viktigt.

– I några av bilderna som våra spelare har tagit med fans kan vi se att de står bredvid människors vars utseende går mot våra moraliska principer, säger Ali Akbar Mohamedzade till The Telegraph.

”Kan tvingas ingripa”

Varningen kommer efter att bilder på spelarna tillsammans med kvinnliga fans spridits på nätet.

Bland annat hade ett kvinnligt fan lagt ut en bild på Twitter på målvakten Ali Reza Haghighi och mittfältaren Karim Ansari Fard tillsammans med ett kvinnligt fan. På ett annat kort höll en kvinna den iranska flaggan där hon skrivit meddelandet ”Vill du gifta dig med mig Ali Reza?” till målvakten.

– De borde inte ta bild med alla. Om spelarna inte respekterar detta tvingas vi ingripa, säger Ali Akbar Mohamedzade.

Han nämner dock inte vad för sorts straff spelarna kan vänta sig.

Iranska landslagets portugisiske tränare Carlos Queiroz har valt att inte kommentera om vad han tycker om kvinnors närvaro under matcher.

Den 31 mars spelar Sverige mot Iran i en träningslandskamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.