Premiärminister Manuel Valls vann omröstningen – men krisen fortsätter Foto: TT

En seger för premiärministern – men fortsatt fransk kris

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes premiärminister Manuel Valls vann förtroendeomröstningen i det franska parlamentet på tisdagskvällen. Men den politiska krisen kommer att fortsätta och gynna Marine Le Pens högerpopulister.

Röstsiffrorna blev 269 för Valls och 244 mot. I parlamentet förfogar socialisterna egentligen över 289 mandat av 577. Valls hotades av att parlamentsledamöter på socialistpartiets vänsterflygel gjorde uppror mot Valls ekonomiska politik som vänstern anser vara för högervriden.

Även de oppositionella socialisterna visste att deras nedlagda röster i förtroendeomröstningen skulle kunna fälla regeringen, vilket betytt ett nyval som socialisterna skulle förlora stort på.

Auktoritet skadad

Valls vann alltså men frågan är om inte hans auktoritet ändå är skadad. För den ekonomiska krisen är djup och regeringen bemöter den nu med impopulära åtgärder. President Hollandes dåliga opinionssiffror bidrar till att fördjupa krisen.

Premiärminister Valls försvarade sig i sitt tal inför omröstningen och sade att grundvalarna för den franska välfärdsstaten inte skulle rubbas – men att reformer behövdes.

Han lovade att behålla 35-timmarsveckan, minimilönen samt att ge de sämst ställda pensionärerna förbättringar. Det var ett försök att blidka kritikerna inom partiets vänsterflygel som hade hotat med att rösta mot honom i förtroendeomröstningen.

Dystert för Hollande

Omröstningen kom i ett läge då allt ser dystert ut för president Francois Hollande och hans socialister. Hollande sågs våren 2012 som ett hopp som skulle avlösa den illa omtyckte presidenten Nicolas Sarkozy med något nytt och annorlunda.

Hollande har helt enkelt misslyckats med att förbättra den franska ekonomin. Han sågs när han valdes som en räddare av Frankrike – men de förhoppningarna har hittills grusats.

Hollandes popularitetssiffra är nu nere på rekordlåga 13 procent. Ungefär två tredjedelar av de tillfrågade anser att han borde avgå innan hans ämbetsperiod går ut 2017.

Extremhögerns ledare Marine Le Pen kräver att parlamentet ska upplösas och nyval utlysas – vilka skulle ge henne stora vinster. Redan nu ses hon som favoriten i presidentvalet 2017 om Hollande ställer upp på nytt.

Ilskan ökar

Manuel Valls har manat de avvikande till lojalitet just för att stoppa Le Pens väntade framgångar. Hon står nu ”vid maktens portar” har Valls sagt och manat socialisterna till enighet.

Arbetslösheten är över 10 procent. Ilskan mot regeringen ökar. Det handlar om Hollandes så kallade ”ansvarspakt” som ska ge företagen 40 miljarder euro i sänkta skatter. I gengäld lovar arbetsgivarna att skapa en halv miljon nya jobb.

Det ska finansieras genom att de offentliga utgifterna skärs ned med 50 miljarder euro.

Hollande tvingades i augusti avskeda sin ekonomiminister som gått ut offentligen och kritiserat Hollande för att han svek partiprogrammet och de sämst lottade i samhället.

Till detta kommer den pikanta detaljen att hans ex-sambo Valérie Trierveiler i en bok beskrivit honom som maktgalen och känslokall. Enligt henne föraktade han de fattig och kallade dem ”tandlösa” (les sans-dents).

Sågs som ett alternativ

Hollande sågs en gång som ett alternativ till Tysklands stränga sparpolitik inom euro-området. Men sedan han i april bytt regeringschef och tillsatt Valls har politiken ändrats – i riktning mot nedskärningar och generositet mot företagen.

Premiärminister Valls jämförs nu med Tony Blair och förre tyske regeringschefen Gerhard Schröder som genomförde genomgripande sparprogram och förändringar i arbetslagstiftningen. Även Hollande ska se över delar av arbetslagstiftningen som arbetsgivarna anset kosta för mycket.

Frankrike tvingas dessutom medge att man inte klarar av att få ner sitt budgetunderskott till 3 procent av bruttonationalprodukten inom den tid man lovat EU. Budgetunderskottet ökar också.

Hollande kläs av

Alltsammans sker två dagar innan Hollande ska hålla sin traditionella stora presskonferens då han ska lägga fram sin politik för andra delen av hans presidentperiod.

Men han tvingas också svara på pinsamma frågor med anledning av Trierveilers bok. Det kan bli en presskonferens som bokstavligen klär av den franske presidenten.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.