Celeste (t.v) och Cathrin (t.h) är två av de parisbor som gått ut för att manifestera sitt stöd för offren för gårdagens attack och det fria ordet. Foto: SVT/ Ulrika Bergsten

Frankrike – ett land i sorg

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens blodiga attack mot satirtidningen Charlie Hebdo vaknade i dag ett Frankrike i sorg. Runt om i landet vajar flaggorna på halvstång för att hedra offren.

Redan under gårdagskvällen strömmade fransmän ut på gatorna för att delta i manifestationer och vakor för att uttrycka sin solidaritet med offren på Charlie Hebdo, och i dag beger sig många parisbor till tidningens redaktion. En av dem är Cathrin.

– Jag kunde inte gå hemifrån igår, men idag var jag tvungen att komma hit. Det här är så fruktansvärt att det inte går att prata om, säger hon till SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

– Det här är personer som format hela mitt liv. Det är inte bara tecknare, utan också journalister. Jag var tvungen att gå ut idag för de här modiga människorna.

Många vänder på huvudet och vill inte prata med journalister, men den sammantagna bilden är klar.

– Alla säger egentligen samma sak: ”Vi är chockade, det här är inte möjligt, vi måste försvara det fria ordet”, säger SVT:s utsände Henrik Silver som är på plats i Paris.

Nationell sorgedag

Stödet till offren för terrordådet har varit stort också internationellt, runt om i världen har människor deltagit i manifestationer till stöd för det fria ordet och i sociala medier uttrycker människor sin ilska, sin bestörtning och sitt stöd under hashtaggen #jesuischarlie.

Stödet manifesterar sig på olika sätt. Vid ett tidningsstånd vid Place de la Bastille i Paris, en bit i från Charlie Hebdos redaktion, träffar vi franska Celeste som valt att manifestera för det fria ordet genom att köpa alla tidningar hon kan komma över.

​– Det är min insats i dag, för det här är en attack på yttrandefriheten och jag kan inte hitta ett tydligare och bättre sätt att visa vad jag tycker, säger hon.

Frankrikes president François Hollande har utlyst landssorg i tre dagar och på offentliga byggnader har den franska flaggan fått ett sorgeband. Klockan 12 hölls också en tyst minut för att hedra offren följt av att klockorna i Notre Dame ljöd över huvudstaden. Klockan 20 i kväll kommer också lamporna på Eiffeltornet att släckas till minne av de som dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.