Foto: Scanpix

Fransk polis utreder diktatordottern

Uppdaterad
Publicerad

Först var det Schweiz och Sverige, sedan Lettland i förra veckan. Nu är diktatordottern Gulnara Karimova föremål för utredning även i Frankrike, misstänkt för både penningtvätt och mutbrott.

Diktatordottern Gulnara Karimova utreds av franskt rättsväsende. En fransk förundersökningsdomare vid åklagarkammaren i Paris leder förundersökningen mot Karimova som rör misstankar om mutbrott och ”penningtvätt genom organiserad brottslighet”. Det bekräftar vice åklagare Elisabeth Allannic för SVT i dag.

Allannic uppger att en förundersökning inleddes redan den 14 februari i år, men att den nu tagits över av en ”förundersökningsdomare”, en form av överåklagare direkt under justitiedepartementet. En av de misstänkta i målet är Gulnara Karimova.

Telias diktatursamarbete

– Eftersom ärendet är mycket komplext, med många aktörer i flera olika länder, så motiverade det att förundersökningen hanteras av en domare, säger Elisabeth Allanic.

Teliapengar i fokus

En källa med insyn i utredningen säger till SVT att det är pengarna på ett bankkonto vid den schweiziska banken Lombard Odier som misstänks ha använts i penningtvätt och mutbrott. Samma konto som Telia Sonera betalade in 2,2 miljarder kronor till för att tilldelas 3G-licenser i Uzbekistan.

Den franska viceåklagaren Elisabeth Allannic, vill dock inte säga om TeliaSonera ingår i den franska förundersökningen. Men hon medger att man har ett långtgående samarbete med ”svenska rättsliga myndigheter”.

Sedan tidigare utreds mutmisstankar kopplade till Telia Sonera av riksenheten för korruption i Sverige.

Gulnara Karimova är även föremål för utredning i Schweiz och i Lettland, och så sent som för en dryg månad sedan slog fransk polis till, då på uppdrag av schweiziska åklagare, mot flera fastigheter som tillhör Karimova runtom i Frankrike. Bland annat gjordes husrannsakan i en lägenhet i Paris, och på ett femstjärnigt hotell i Saint Tropez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet